Raad van bestuur Dexia houdt spoedoverleg

Het ratingbureau Moody's dreigt de waardering van de drie grote onderdelen van Dexia te verlagen, waaronder ook de Belgische bank. Moody's is naar eigen zeggen bezorgd over de liquiditeitspositie van de groep. Momenteel houdt de raad van bestuur van Dexia spoedberaad. Er zouden plannen zijn om een "bad bank" op te richten.

Dexia heeft het de laatste tijd moeilijk om geld op te halen op de kapitaalmarkten. Minister van Financiën Didier Reynders (MR) heeft daarover al overleg gepleegd met zijn Franse collega om een oplossing te zoeken. Vanavond is er een nieuwe vergadering in de marge van de bijeenkomst van de ministers van Financiën van de eurozone.

Sinds 18.00u zit ook de raad van bestuur van Dexia bijeen. Daar gaat het wellicht vooral over de toekomststrategie van de bankgroep in moeilijkheden. Er zou een plan op tafel liggen om de structuur van Dexia fundamenteel te hertekenen.

Het opzet zou zijn om de goede delen van Dexia - zoals de Belgische bankpoot - af te zonderen van de slechte delen, meer bepaald een zware portefeuille van oude probleemkredieten. Die zouden worden ondergebracht in een zogenoemde "bad bank". Dat rommelvehikel zou kunnen rekenen op staatswaarborgen van de Belgische en Franse overheid.

Blijkbaar ligt er ook een nieuwe constructie op tafel om in de toekomst de Franse gemeenten te financieren, iets wat nu de Franse dochter van Dexia voor haar rekening neemt.

Vanmorgen maakte Moody's vlak voor de opening van de beurs bekend dat het de rating van Dexia mogelijk gaat verlagen. Het aandeel van Dexia kelderde vandaag met 10,16 procent op de Brusselse beurs.