Steeds meer mensen hebben voedselhulp nodig

Steeds meer mensen hebben voedselpakketten nodig om genoeg eten te hebben. Dat stellen verschillende hulporganisaties vast. Er komen meer hulpbehoevenden uit het buitenland, maar ook de Belgen zelf kunnen steeds moeilijker de eindjes aan mekaar knopen. Dat meldt De Morgen.

"We zien dat er meer autochtone Belgen in de armoede geraken", zegt Monica De Coninck van het OCMW in Antwerpen. Het gaat om mensen die hun baan hebben verloren en geen uitkering krijgen of daar niet mee rondkomen, mensen met een te laag pensioen, maar ook alleenstaanden die na een scheiding financieel in de problemen raken, of zelfs gezinnen met kinderen.

"Dat komt vooral door de economische crisis. Sinds 2008 is de tendens duidelijk. Mensen komen niet meer rond met hun loon of uitkering. De leef- en minimumlonen zijn in de voorbije tien jaar amper gestegen terwijl basiskosten als elektriciteit, water en gas enorm zijn gestegen", zegt De Coninck (foto links).

"Steeds meer mensen gaan ook met pensioen. Als zij met een pensioen van 1.200 euro ook nog eens huurgeld van 600 euro moeten betalen plus energie en water, dan blijft er niets over. De huurprijzen in Antwerpen zijn sterk gestegen de laatste jaren." De Coninck schat dat het aantal mensen dat een voedselpakket komt halen, het laatste jaar met 20% is toegenomen.

De verschillende hulporganisaties hebben het wel moeilijk om aan voedselhulp te geraken. Bedrijven beheren steeds beter hun voorraden waardoor er minder overschotten zijn om weg te schenken. Er is ook een terugval van de particuliere schenkingen bij inzamelacties in de winkels.