Steinman krijgt zijn Nobelprijs postuum

Een van de kersverse winnaars van de Nobelprijs voor Geneeskunde, de Canadees Ralph Steinman, blijkt overleden. Steinman stierf vorige week. Hij leed al vier jaar aan pancreaskanker. Steinman kreeg nu de prijs postuum, samen met de Amerikaanse wetenschapper Bruce Beutler en de Fransman Jules Hoffmann voor onderzoek naar het immuniteitssysteem bij de mens.

De winnaars werden vanmiddag bekendgemaakt. Toen wist het Nobelprijscomité nog niet dat een van hen gestorven was. De Nobelprijzen worden in principe postuum niet uitgereikt, maar nu wordt een uitzondering gemaakt.

De winnaars worden geprezen als "wetenschappers die dankzij hun onderzoek nieuwe denkpaden hebben geopend voor de preventie en de behandeling van infecties, kanker en ontstekingen." Steinman heeft nog zijn leven kunnen verlengen met de therapie die hij zelf heeft ontwikkeld.

Beutler en Hoffmann krijgen de prijs voor hun onderzoek naar natuurlijke immuniteit, Steinman krijgt de prijs voor zijn ontdekking van de dendritische cel die het immuniteitssysteem activeert. De Nobelprijs bedraagt zo'n 1,1 miljoen euro (10 miljoen Zweedse kronen). Beutler en Hoffmann krijgen samen de helft van het geld, de andere helft gaat naar Steinman.

De komende dagen worden nog meer Nobelprijzen uitgereikt, met name voor Chemie, Fysica, Literatuur, de Vrede en Economie. De overhandiging van de prijzen vindt op 10 december plaats, de overlijdensdag van de stichter van de prijs, Alfred Nobel.