"Bereid om Dexia een staatswaarborg te geven"

Als Dexia haar rommelkredieten in een zogenoemde "bad bank" gaat onderbrengen, dan is de Belgische staat bereid om daarvoor een staatswaarborg te leveren. Dat heeft premier Yves Leterme (CD&V) gezegd in "De ochtend". Minister van Financiën Didier Reynders (MR) benadrukt dat de spaarders zich geen zorgen hoeven te maken, welk scenario er ook uit de bus komt.

Leterme bevestigt dat Dexia een oplossing zoekt voor de probleemkredieten van de bankgroep. "Er zijn een aantal vermogensbestanddelen die drukken op het resultaat en de bedoeling is om daar een aparte bestemming aan te geven", aldus de ontslagnemende premier.

Het meest voor de hand liggende scenario is dat die probleemkredieten worden ondergebracht in een aparte "bad bank". Als het zover komt, dan is de overheid bereid om daarvoor een staatswaarborg te leveren, meldt Leterme. "We hebben dat in het verleden ook gedaan", geeft hij mee, verwijzend naar de bankencrisis van 2008, toen de staat onder meer Fortis bijsprong.

Maar is het niet eerder aan de aandeelhouders dan aan de overheid, en dus de belastingbetaler, om Dexia in veiliger vaarwater te krijgen? "De aandeelhouders nemen wel degelijk hun verantwoordelijkheid", antwoordt Leterme. "In heel de bankencrisis heeft de schatkist trouwens geen verlies geleden. Het is juist dat bepaalde participaties een waardeverlies hebben geleden, maar dat is het spel van de beurs. En er is genoeg potentieel om die koers opnieuw naar omhoog te doen gaan."

Dat een verkoop van de Belgische bankpoot van Dexia op tafel ligt, wil Leterme niet gezegd hebben. "Er wordt zoveel gezegd en geschreven. Als het ooit zover komt, zal daar door de juiste mensen op het juiste moment over gecommuniceerd worden", zegt de premier. "Wij zijn vastbesloten om Dexia mee te helpen door de crisis te loodsen zonder dat iemand daar verlies moet aan lijden", besluit hij.

Reynders: "Waarborg voor de klant"

Ook minister van Financiën Didier Reynders zegt dat de Belgische overheid Dexia zal ondersteunen als het daarom vraagt. "Dit is een zeer sterke bank met veel spaargeld en veel krediet. Wij moeten bescherming geven aan zo'n bank", zegt hij in "De ochtend" op Radio 1.

Het is nu aan de bankgroep om zelf maatregelen te nemen, klinkt het. De oprichting van een "bad bank" is daarbij zeker een optie, aldus Reynders. "Er zijn verschillende mogelijkheden: een kapitaalsverhoging, een lening, een staatswaarborg. Wij wachten op het precieze plan van de CEO (Pierre Mariani, red.) en de raad van bestuur van Dexia."

Reynders benadrukt ook dat de spaarders zich in elk geval geen zorgen hoeven te maken. "Er is nu een bescherming voor de klanten. Sinds enkele jaren is er een waarborg van de staat, niet voor de bank, maar voor de klant, tot en met 100.000 euro per bankrekening."

Om de gemoederen te bedaren, hebben Reynders en zijn Franse collega François Baroin een kort persbericht verstuurd waarin ze beloven "alle nodige maatregelen te zullen nemen om de spaarders en de schuldeisers te beschermen".