"Wegvallen dividend enige verlies gemeenten"

Op dit ogenblik is het enige verlies dat de gemeenten lijden door de crisis bij Dexia, het wegvallen van het dividend van zo'n 100 miljoen euro. Dat zegt Jan Leroy, stafmedewerker financiën van de Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten.

Voor de financiële crisis kregen de Belgische gemeenten zo'n 100 miljoen euro dividend via de Gemeentelijke Holding, die een belangrijke aandeelhouder is van Dexia. De gemeenten zijn op hun beurt weer aandeelhouder van de Gemeentelijke Holding. Dat dividend is echter al enkele jaren weggevallen, dus die bittere pil hebben de gemeenten intussen al wel doorgeslikt, zegt Leroy.

Overigens gaat het voor de Vlaamse gemeenten maar om zo'n 50 miljoen euro, terwijl het totale budget tussen 9 en 10 miljard euro bedraagt.

Wel is het zo dat het wegvallen van het dividend samenvalt met het opduiken van andere problemen voor de lokale besturen, zegt Leroy. Veel belangrijker worden de komende jaren, ook in  centen, het feit dat de gemeenten, OCMW's en politiezones een pak meer zullen moeten betalen voor de pensioenen van hun statutaire werknemers.

Voor de rest is het nog erg onduidelijk wat er met Dexia zal gebeuren en dus ook welke implicaties dat zou kunnen hebben op de gemeenten.