Amanda Knox vliegt vandaag wellicht al terug naar VS

De Amerikaanse Amanda Knox (24) heeft gisteravond, anderhalf uur na haar vrijspraak in beroep, de gevangenis in de Italiaanse stad Perugia verlaten. "De nachtmerrie is voorbij", zei haar zus Deanna. Knox zal wellicht vandaag al naar de Verenigde Staten terugkeren. De aanklagers overwegen cassatieberoep aan te tekenen.

Amanda Knox werd in 2009 veroordeeld tot 26 jaar cel wegens het ombrengen van haar Britse huisgenote Meredith Kercher tijdens een uit de hand gelopen seksspel.

Maar gisteravond werd Knox, net als haar toenmalige Italiaanse vriend, in beroep vrijgesproken. 90 minuten na de uitspraak verliet Knox in een zwarte Mercedes de gevangenis van Perugia. Verwacht wordt dat ze vandaag al naar haar woonplaats Seattle, in de Verenigde Staten, zal terugkeren.

Haar familie reageert vanzelfsprekend opgelucht. "De nachtmerrie is voorbij", zei haar zus Deanna, bij wie Amanda Knox na het voorlezen van het arrest in de armen viel. Deanne Knox sprak onmiddellijk na de vrijspraak de verzamelde pers toe. "Mijn zus heeft jarenlang geleden onder een misdaad die ze niet heeft begaan. Wij zijn de rechtbank dankbaar dat ze de moed heeft gehad om te zoeken naar de waarheid. We vragen jullie nu om ons de ruimte en de privacy te geven om deze beproeving te verwerken."

De zaak werd met meer dan gewone belangstelling gevolgd in de Verenigde Staten, en dan vooral in Knox' thuishaven Seattle. De rechtszitting werd live uitgezonden op meerdere tv-zenders. Meteen na de uitspraak kwamen enkele sympathisanten op straat en riepen: "Ze is vrij" en "We did it".

"We respecteren de beslissing"

Heel andere geluiden bij de nabestaanden van Meredith Kercher, het slachtoffer. "Wij respecteren de beslissing van de rechters, maar we begrijpen niet hoe deze uitspraak zo hard kan afwijken van de beslissing in eerste aanleg", liet de familie weten in een verklaring. "We behouden het vertrouwen in het Italiaanse rechtssysteem en hopen dat het recht uiteindelijk zal zegevieren."

De zaak lijkt inderdaad nog niet helemaal van de baan. De aanklagers hebben al te kennen gegeven dat ze wellicht in cassatieberoep gaan tegen de uitspraak. Daarvoor hebben ze 90 dagen tijd.

Voor Knox breken nu wellicht drukke tijden aan. Ze zal overstelpt worden met aanbiedingen om haar verhaal te doen op televisie. Ook een boek ligt in de lijn der verwachtingen.