De Munt verkozen tot operahuis van het jaar

Het Brusselse operahuis De Munt is door het Duitse vakblad Opernwelt uitgeroepen tot operahuis van het jaar. Opernwelt laat aan het einde van elk artistiek seizoen 50 internationale critici hun keuze maken. De Munt is het eerste niet-Duitstalige operahuis dat verkozen wordt.

De critici hebben vooral lof voor Peter De Caluwe, algemeen directeur van De Munt. "Een man met duidelijke overtuigingen en een lange adem, die liever op de achtergrond opereert", luidt het.

De Caluwe vergelijkt de titel met "wat de Oscars in de filmwereld betekenen". "Opernwelt bekroonde een theater met een lange traditie van vernieuwing en bevestigt hiermee onze status van ambitieus en kwaliteitsvol bedenker en realisator van internationale topproducties", zegt hij.

De Munt kreeg ook nog eens de prijs voor de beste productie voor "Les Huguenots" van Giacomo Meyerbeer. De 21-jarige Russische sopraan Yulia Lezhneva, die werd verkozen tot "meest veelbelovende zangeres van het jaar", maakte in die productie haar podiumdebuut.