Dexia gaat "de nodige maatregelen voorbereiden"

De raad van bestuur van Dexia heeft er principieel mee ingestemd om een oplossing te zoeken voor de probleemkredieten van de Belgisch-Franse bankgroep. Dat heeft Dexia laten weten in een persbericht na het spoedoverleg van gisteravond. Wellicht wordt er een zogenoemde "bad bank" opgericht. De vakbonden reageren afwachtend.

Door de Europese schuldencrisis heeft Dexia, dat nogal wat rommelkredieten in zijn bezit heeft, het moeilijk om geld op te halen op de kapitaalmarkten. Gisteren kondigde ratingbureau Moody's aan dat het de rating van de Frans-Belgische bankengroep mogelijk gaat verlagen, waardoor het aandeel de dieperik inging. De raad van bestuur riep vervolgens een spoedberaad bijeen over de toekomststrategie van de bankgroep.

"In het huidige klimaat weegt de omvang van de portefeuille van niet-strategische activa structureel op de groep. Daarom heeft de raad van bestuur aan de gedelegeerd bestuurder (Pierre Mariani, red.) gevraagd om, in overleg met de Staten en de controleautoriteiten, de nodige maatregelen voor te bereiden om de structurele problemen op te lossen die wegen op de operationele activiteiten van de groep", klinkt het in een persbericht dat verspreid is na de marathonvergadering.

Over welke maatregelen genomen zullen worden, geeft het persbericht geen verdere informatie. Maar er is sprake van de oprichting van een "bad bank", een apart rommelvehikel. De bedoeling daarvan is om de goede delen van Dexia, zoals de Belgische bankpoot, af te zonderen van de slechte delen, meer bepaald de oude portefeuille van probleemkredieten. Dat aparte rommelvehikel zou moeten rekenen op een staatswaarborg van de Belgische en Franse overheid.

Of de gezonde delen van Dexia, zoals dus de Belgische bankpoot, verkocht worden of op eigen kracht doorgaan, wordt in het persbericht eveneens niet gezegd. Daarover zou nog onenigheid bestaan in de raad van bestuur, zo meldt VRT-journalist Steven Dierckx.

Wel worden de geruchten over spanningen tussen de Belgen en Fransen ontkend. "De aandeelhouders van de groep wensen hun eenheid en solidariteit in de nieuwe fase die vandaag begint, nogmaals te benadrukken", staat er. Ook de overheden bevestigen hun steun aan Dexia. "In hun hoedanigheid als aandeelhouders bevestigden de Staten hun steun aan de groep Dexia zodat deze maatregelen ordentelijk en in optimale omstandigheden gerealiseerd worden."

"In dit stadium nog geen sprake van banenverlies"

Vanmorgen vond er een buitengewone ondernemingsraad plaats bij Dexia België. Vanavond om 20 uur is er ook een vergadering van het kernkabinet van de federale regering over Dexia.

De bonden reageren voorlopig afwachtend. Het is immers nog niet duidelijk of de huidige crisis tot banenverlies zullen leiden. Luc Soete van de christelijke vakbond LBC zegt dat het kader dat de raad van bestuur voorstelt om uit te werken, overeenkomt met de analyse van de christelijke vakbond uit 2008.

"We moeten nu zien op welke manier de plannen zullen worden uitgevoerd", zegt Soete. Hij benadrukt dat er in dit stadium nog geen sprake is van banenverlies.

Robin Taillieu van de socialistische bediendenbond BBTK bevestigt dat de rode draad in de plannen is om de probleemkredieten af te splitsen van de gezonde delen. Meer details over hoe dat zou gebeuren, kon hij nog niet geven.

Er wordt ook geopperd dat bepaalde delen verkocht zouden worden, zoals de Turkse dochter van Dexia, maar ook dat kon niet bevestigd worden.

Dexia Frankrijk en Dexia België zijn niet hetzelfde

Dexia in België en Dexia in Frankrijk verschillen grondig. Bij ons is Dexia een bank in het straatbeeld, die geld ophaalt bij particulieren via spaarboekjes, termijnrekeningen en kasbons. Crédit local de France, de Franse dochter van de groep, daarentegen heeft geen kantorennet en moet dus geld ophalen op de kapitaalmarkten, door de uitgifte van obligaties.

Dexia heeft veel obligaties van Griekenland en andere zwakke eurolanden in haar portefeuille. Als de kredietwaardigheid van de bank verlaagt wordt, zoals Moody's dreigt te doen, dan willen de beleggers die op de kapitaalmarkten actief zijn een hogere risicopremie van Dexia. Dat betekent dat de groep meer interest zou moeten betalen op de obligaties die men uitgeeft.