Hoeveel kost uitstel bouw gevangenis Dendermonde?

Ontslagnemend minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) beklemtoont dat er nog geen schadevergoedingen of boetes betaald worden voor de vertragingen bij de bouw van de nieuwe gevangenis in Dendermonde. "De bouwvergunning is nog niet geschorst of verbroken", benadrukt hij. "In principe kunnen we nog altijd starten met de werken."

De werken voor de nieuwe gevangenis, die in 2013 klaar zou moeten zijn, hadden deze maand moeten starten. Maar de Raad van State heeft het ruimtelijk uitvoeringsplan geschorst, waardoor de werken niet kunnen beginnen.

Volgens Open VLD-Kamerlid Carina Van Cauter zal de Regie der Gebouwen door die vertraging dagelijks 20.000 tot 30.000 euro schadevergoeding moeten ophoesten. Maar ontslagnemend minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) ontkent in "De ochtend" op Radio 1 dat die bedragen zo hoog liggen.

Bovendien is de bouwvergunning niet geschorst of verbroken. "Er is wel een achterliggend provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan", verduidelijkte De Clerck. "Maar dit betekent niet automatisch het stopzetten van alles."

De Clerck kijkt dan ook in de eerste plaats naar de Vlaamse regering. Die zal nu "stedenbouwkundig moeten kijken hoe die werken voortgezet kunnen worden". Mochten er toch nog problemen opduiken, dat hoopt De Clerck "in overleg met de Vlaamse regering" tot een oplossing te kunnen komen.