Moeder krijgt levenslang voor vergiftigen van zoon

Op het assisenproces in Gent over de zogenoemde ADHD-moord is de moeder van het 5-jarige slachtoffer schuldig bevonden aan vergiftiging van haar zoon. De stiefvader van de jongen werd medeplichtig bevonden. De moeder kreeg levenslang, de stiefvader 30 jaar. Dat is twee keer de maximumstraf.

Het 5-jarig zoontje kreeg rilatine en dipiperon omdat hij leed aan ADHD, een aandachtsstoornis met hyperactiviteit. De moeder heeft haar zoontje een overdosis van deze medicijnen toegediend. De feiten dateren van 3 jaar geleden.

In de motivering van de schuldigverklaring van de moeder stelde de jury dat de moeder wist dat de toegediende dosis dodelijk zou zijn. Ze had er zelfs informatie over opgezocht op internet. De jury achtte de moord planmatig en weloverwogen omdat ze de dosissen al een week voordien had opgedreven.

Wat de stiefvader betreft, stelde de jury dat hij met de moeder afspraken had gemaakt over hun reacties, hoe ze in paniek zouden zijn terwijl ze naar hulp zouden zoeken, hoewel ze dan al wisten dat het jongetje dood zou zijn. Omdat er afspraken zijn gemaakt, achtte de jury de stiefvader medeplichtig. De jury stelde ook dat de stiefvader 3 uur voor het overlijden van het jongetje was thuisgekomen en dat was volgens de jury voldoende tijd om de hulpdiensten te verwittigen.

Volgens de openbare aanklager waren er een aantal verzachtende omstandigheden voor beiden, zoals hun blanco strafregister en het milieu waarin ze leefden. Maar de jury oordeelde daar anders over en heeft beiden de maximale straf gegeven.