Nieuwe iPhone 4S is sneller en krachtiger

De Amerikaanse electronicagigant Apple heeft het nieuwste model van de iPhone gepresenteerd. Toch verschilt de nieuwe iPhone 4S minder van het bestaande toestel dan veel adepten hadden gehoopt.

De nieuwe topman van Apple, Tim Cook, stelde de nieuwe smartphone zelf voor, net zoals zijn voorganger Steve Jobs dat ook altijd deed.

De nieuwe iPhone 4S heeft een snellere microprocessor, het kloppende hart van het apparaat, en bovendien nieuwe software. Het nieuwe besturingssysteem iOS 5 moet niet alleen de iPhone verbeteren, maar ook de tabletcomputer iPad.

Toch lijkt de nieuwe iPhone meer op de bestaande dan veel Apple-adepten hadden gehoopt. Meteen na de presentatie van het toestel daalde de koers van het aandeel Apple op de beurs. Beleggers zijn kennelijk teleurgesteld omdat er nog geen sprake was van een iPhone 5, waarover volop was gespeculeerd.

De iPhone 4S komt later deze maand in de verkoop in de VS. De minst krachtige versie zal 199 dollar (150 euro) kosten. De prijs van de goedkoopste versie van de oude zakt naar 99 dollar (75 euro).

De nieuwe topman Tim Cook liet tijdens zijn eerste presentatie ook nog weten dat de vorige versie van de iPhone die in de zomer van vorig jaar uitkwam sneller verkocht dan de vorige modellen, maar dat het toestel toch nog maar vijf procent van de wereldwijde markt bezet. Apple hoopt zijn marktaandeel te zien groeien met de nieuwe iPhone 4S, een snellere en krachtigere versie van het bestaande model.