Nobelprijs Fysica gaat naar 3 sterrenkundigen

De Nobelprijs voor Fysica gaat dit jaar naar drie sterrenkundigen die onderzoek gedaan hebben naar het uitdijen van het heelal, en meer specifiek voor de "ontdekking van de steeds snellere expansie van het heelal via het waarnemen van ver verwijderde supernova's".
De drie laureaten van de Nobelprijs voor Fysica.

De in 1959 geboren Amerikaan Saul Perlmutter krijgt één helft van de prijs ter waarde van omgerekend 1,1 miljoen euro. De tweede helft wordt gedeeld door de in 1967 geboren Amerikaanse Australiër Brian Schmidt en de in 1969 geboren Amerikaan Adam Reiss.

De drie deden hun ontdekking door ver verwijderde supernova's (kleine foto) te observeren. Een supernova is de explosie van een oude, meestal massieve ster, waarvan de kern in elkaar klapt als haar brandstof opraakt. Zo'n ontploffende ster kan in korte tijd evenveel licht uitstralen als een heel sterrenstelsel.

De twee onderzoeksteams rond de laureaten vonden meer dan 50 verre supernova's waarvan het licht zwakker was dan verwacht. Dat was een teken dat na de big bang, zowat 14 miljard jaar geleden, de expansie van de kosmos toeneemt.