Odysseusbewerking krijgt Gouden Griffel

De Nederlandse schrijver Simon van der Geest heeft dit jaar de Gouden Griffel gewonnen voor zijn boek "Dissus". De Gouden Griffel is de prijs voor het mooiste Nederlandstalige kinderboek.

Met "Dissus" schreef Van der Geest een bewerking van het verhaal van de Griekse held Odysseus. Het boek gaat over een magere jongen die in het zwembad wordt gepest door enkele "Grote Jongens". Hij vlucht de wc in en droomt de held te zijn van een verhaal. Zijn droom wordt werkelijkheid.

De jury prijst het taalgebruik van de auteur. "Schijnbaar nonchalant verwerkt hij herhalingen, alliteraties en binnenrijm tot ritmisch goed lopende verhalende dichtregels, die bijna muzikaal aandoen. Wie "Dissus" leest, danst op het ritme van de taal". Ook de illustraties van Jan Jutte krijgen een pluim van de jury. "De zwart-rode kleurstelling refereert aan de natuurlijke kleurtinten uit het oude Griekenland en legt hiermee ook een verbinding met het origineel", klinkt het.

De uitreiking van de Gouden Griffel luidt het begin in van de Kinderboekenweek die duurt van woensdag tot en met 15 oktober.