Oeps, het verkeerde artikel staat online

In Italië is de Amerikaanse Amanda Knox (24) in hoger beroep vrijgesproken van moord. Zo begon ons artikel over de afloop van het proces tegen de vrouw die verdacht werd van moord op haar huisgenote. Op twee Britse nieuwssites echter was er van een vrijspraak geen sprake. De websites van The Sun en Daily Mail schreven de beklaagde vol overtuiging de nor in. Een heel vervelende vergissing, zo blijkt.

The Sun koos voor een sobere foute titel: “Amanda Knox is guilty of killing Meredith Kercher”. De collega’s van Daily Mail presteerden het om Knox eveneens schuldig te verklaren, maar ze gingen nog een stapje verder: niet alleen was ze schuldig, ze zakte ook nog eens met tranen in de ogen in elkaar bij het aanhoren van de verwerping van haar beroep.

En er ging nog meer verkeerd gisteravond, want journalisten kregen ook een telex toegestuurd die foute informatie bevatte.“De aanklagers zijn dolgelukkig met de beslissing. Ze vinden dat gerechtigheid is geschied. Toch vinden ze het puur menselijk een spijtige zaak dat twee jonge vrouwen voor jaren de cel in moeten.” Voorts had de telex het ook over de familieleden en vrienden van Knox die elkaar huilend in de armen vielen bij het aanhoren van de verwerping van het beroep.

Ook de website van The Guardian, vergeleken met Daily Mail en The Sun een kwaliteitskrant, ging de mist in. Meer bepaald in hun telex over het proces sloop er een vervelende fout. Om 20.48 uur schreef de journalist dat de jury en de rechter waren aangekomen. Enkele seconden later stond er: Knox has lost her appeal. Even later werd die fout vervangen door de juiste zin: “Knox and Sollecito are free after winning the substantive part of their appeal. They are cleared.”

De bewuste artikels werden korte tijd later offline gehaald.

lees ook