Onderhandelaars gaan uit elkaar zonder resultaat

De gesprekken tussen formateur Elio Di Rupo (PS) en de acht partijen zijn vannacht, rond 1.40 uur, opgeschort zonder resultaat. Vlamingen en Franstaligen vonden geen oplossing voor de splitsing van het gerechtelijk arrondissement BHV. De onderhandelaars zien elkaar vanmiddag opnieuw.

De onderhandelingen waren gisteren rond de middag van start gegaan. De formateur praatte tweemaal enkel met de Vlaamse partijen en nadien nog eens met de Franstaligen. Pas rond 22.30 uur gingen Di Rupo en de vertegenwoordigers van PS, CD&V, MR, Open VLD, SP.A, CDH, Ecolo en Groen! samen rond de tafel zitten.

Er werd vanuit gegaan dat de vergadering vannacht "tot de finish" zou gaan. Maar rond 1.40 uur verliet formateur Di Rupo de onderhandelingen, kort nadien gevolgd door de andere gesprekspartners en hun "sherpa's" en medewerkers.

De gesprekken over het gerechtelijk arrondissement BHV waren de voorbije onderhandelingsdagen al erg stroef verlopen. Dat was ook gisteren niet anders. De Franstaligen willen dat alle rechtszaken voor alle gemeenten van Halle-Vilvoorde automatisch in het Frans verlopen als het gaat om een zaak tussen twee Franstaligen. Voor de Vlamingen komt dat neer op nieuwe faciliteiten voor de Franstaligen.

Volgens een Franstalige bron is de wil om te landen er nog steeds, maar "is er duidelijk een probleem bij CD&V", die moeilijke voorwaarden op tafel legt. Open VLD-voorzitter Alexander De Croo stuurde nog een tweet de wereld in. "Hoe mooi de strategie ook is, af en toe zou je ook naar de resultaten moeten kijken. Zware dag, morgen beter", luidde het.