Puur en intens geluk na leven van complete stilte

Een video op YouTube is uitgegroeid tot een wereldwijde hit. Op de beelden is Sarah Churman te zien die bij de dokter de werking test van een oorimplantaat dat ze negen weken eerder kreeg ingeplant. De 29-jarige vrouw, die sinds haar geboorte doof is, weet met haar geluk geen blijf als ze erin slaagt om voor de eerste keer ooit haar eigen stem te horen.

Het was Sloan, haar echtgenoot, die de opvallende beelden filmde bij de dokter. Daar werd voor het eerst getest in hoeverre de ingreep van negen weken eerder succesvol was. Toen werd bij de vrouw een hoorimplantaat ingebracht. Het toestel, door artsen omschreven als “state-of-the-art”, moest voor de vrouw eindelijk de stilte doorbreken waar ze sinds haar geboorte in vertoefde.

Wanneer een verpleegster het implantaat activeert, krijgt Churman de vraag of ze al een verschil merkt. Wanneer ze bevestigend knikt, wordt ze overmand door emoties. Ze huilt van geluk en ze lacht terwijl ze met haar handpalm over haar gezicht wrijft. Op iets meer dan een week tijd zijn bijna 5 miljoen mensen op YouTube getuige geweest van dit uitzonderlijke moment.

In de “Today show” vertelt ze over haar angsten die het bewuste moment voorafgingen. “Ik vreesde dat het niet zou werken, dat alle moeite voor niets zou zijn geweest en dat ik nog steeds met de stilte zou moeten leven die ik al 29 jaar ken.” Haar echtgenoot zegt in hetzelfde televisieprogramma dat het geen haar had gescheeld of er waren geen beelden geweest van het moment. “Eigenlijk was dit voor ons twee heel intiem”, zegt Sloan. “Na overleg met de familie is dan besloten om het mogelijk historische moment zeker niet te missen.”

Hoewel Churman van bij haar geboorte niets kon horen, had ze nauwelijks problemen om zelf te praten. “Mijn hele leven krijg ik complimenten over hoe goed ik wel kan praten”, zegt de vrouw. “Hoe dat komt? Misschien omdat ik een passie heb voor lezen en taal.”

lees ook