Test-Aankoop stelt spaarders gerust

De consumentenorganisatie Test-Aankoop zegt dat er geen reden is voor spaarders en klanten bij Dexia om hun geld bij de bank weg te halen. De klanten zijn bij wet beschermd, en er is de waarborg van 100.000 euro per persoon, klinkt het.

Ook al doet het aandeel het nu slecht, dat heeft geen enkele invloed op de wettelijke beschermingsmaatregelen voor spaarders en klanten, sust Test-Aankoop in een mededeling.

Een eventuele ontmanteling of overname van Dexia zou niets veranderen aan hun rechten en plichten. Test-aankoop wijst ook op de waarborg van 100.000 euro per persoon die is geregeld sinds de vorige bankencrisis, in 2008. Een faillissement van een bank blijft weinig waarschijnlijk, zegt Test-Aankoop nog.

Stefaan Pintjens van Testaankoop-Invest ziet ook voor mensen met hypotheken of andere cliënten geen problemen.

Overigens zou Pintjens ook mensen die meer dan 100.000 euro bij Dexia op een rekening hebben, niet aanraden om hun geld weg te halen. Dat zou immers de problemen alleen maar erger maken.

De aandeelhouders, dat is een andere zaak, zegt Pintjens. Afhankelijk van wat er zal gebeuren met Dexia, kunnen zij hun inleg verliezen. Ook bij een faillissement zou dat zo zijn.

Ook de Nationale Bank heeft gezegd dat het spaargeld van de klanten volkomen veilig is. Er is geen reden om het geld weg te halen, zegt ook de Nationale Bank.