Vrienden van Annick Van Uytsel getuigen

Op het assisenproces van Ronald Janssen in Tongeren zijn vanochtend de vriendinnen en een vriend van slachtoffer Annick Van Uytsel aan het woord gekomen. Op de avond dat ze verdween, was Van Uytsel met 2 vriendinnen en een vriend naar huis gefietst na een fuif in Schaffen.
Ouders van Annick Van Uytsel met hun raadsman Jef Vermassen

De drie meisjes waren rond 4 uur 's ochtends met de fiets naar huis gereden samen met de vriend. Toen ze bij het huis van de vriend aankwamen, wilde Annick Van Uytsel doorrijden zodat ze om 4 uur thuis zou zijn. De twee vriendinnen zijn blijven hangen bij de vriend, Van Uytsel is alleen doorgereden via de fietsbrug.

Volgens de meisjes en de jongeman hadden de meisjes niet te veel gedronken. Bij de start van het proces stelde de raadsman van Ronald Janssen dat Annick Van Uytsel vrijwillig was meegegaan met Janssen, met de suggestie dat ze dronken was. De vriendinnen van Van Uytsel ontkennen dit nu dus.

De getuigenissen van de meisjes waren bij momenten zeer emotioneel. Een van de meisjes weigerde beschuldigde Ronald Janssen aan te kijken toen een advocaat van de verdediging vroeg of ze hem kende. Op het einde van haar getuigenis vroeg de voorzitter van het hof Michel Jordens of het meisje geen schuldgevoel had bij het feit dat ze Annick alleen naar huis had laten fietsen. Het meisje beaamde en kreeg daarbij tranen in de ogen, Jordens antwoordde dat ze zich niet schuldig hoefde te voelen: "Dat hoeft niet, want u hebt die avond gewoon gedaan wat u altijd doet."

Ook Adam Miskovic, de raadsman van beschuldigde Ronald Janssen ging voort op dat schuldgevoel. "Ik weet dat het een pijnlijke vraag is, maar waarom niet samen uit, samen thuis, toen jullie vertrokken zijn?", vroeg Miskovic aan een van de meisjes. Ze antwoordde dat ze niet had verwacht dat "er een of andere idioot zou rondlopen".

De vragen veroorzaakten ergernis bij de nabestaanden in de zaal. Meester Jef Vermassen van de verdediging en procureur Patrick Boyen benadrukten daarna dat de vriendinnen zeker geen schuldgevoel moesten hebben over wat er was gebeurd.

Volgens haar vriendinnen was Annick Van Uytsel als jong meisje stil en terughoudend. "Ze bloeide echter open bij de KSJ en in Mechelen, waar ze de richting mode studeerde. Ze kon soms nonchalant en vergeetachtig zijn. Ze zou zeker niet met vreemde personen meegaan. Annick was de mama van de groep, die goed wilde doen voor iedereen", vertelden de vriendinnen.