Zeker 65 doden bij zware bomaanslag in Somalië

In het centrum van de Somalische hoofdstad Mogadishu zijn bij een bijzonder zware bomaanslag zeker 65 mensen omgekomen. De aanslag vond plaats met een bom die op een vrachtwagen geladen was, op een plaats waar ook studenten aan het wachten waren. De aanslag is opgeëist door de rebellenbeweging van Al Shabaab.

Het gaat om de bloedigste aanslag in Mogadishu in vier jaar tijd. Volgens getuigen ontplofte een vrachtwagen bij de ingang van een gebouwencomplex waar overheidsdiensten gehuisvest zijn.

De aanslag was rechtstreeks tegen de overheid gericht, maar op de plaats waren ook honderden studenten samengestroomd. Ze waren buiten aan het wachten om hun examens af te leggen. De aanslag is opgeëist door de radicaal islamitische milities van Al Shabaab.

De rebellen moesten zich in augustus terugtrekken uit Mogadishu, waarna overheidstroepen en troepen van de Afrikaanse Unie de controle verwierven over de stad. Al Shabaab had toen gezworen om weerwraak te nemen. De burgeroorlog sleept intussen aan, de rebellen hebben intussen zowat heel het zuidelijke deel van Somalië in hun macht.

Al Shabaab heeft gewaarschuwd voor nog aanslagen: "Somaliërs, we waarschuwen jullie. Blijf uit de buurt van overheidsgebouwen en plaatsen waar soldaten verblijven, er komen nog aanvallen", klinkt het.