Zoo van Antwerpen volledig heringericht

De Zoo van Antwerpen wordt volledig heringericht. Zo komt er een nieuw zeehondenverblijf, aquarium en mensapengebouw. Elk dierenverblijf wordt grondig aangepakt, er zijn al tientallen projecten van start gegaan.

"In de komende jaren zullen we meer dan 70 miljoen euro investeren in onze parken, waarvan het meeste in Zoo Antwerpen", zegt directeur Dries Herpoelaert. "We hebben de afgelopen jaren fors geïnvesteerd in Planckendael met als (voorlopig) hoogtepunt het olifantenverblijf dat begin 2012 opengaat. De volgende 3 tot 5 jaar is de Zoo aan de beurt."

Momenteel zijn al enkele verbouwingen uitgevoerd. Het nieuwe leeuwenverblijf is net afgewerkt (foto boven) en het vogelgebouw wordt momenteel gerenoveerd. Een van de eerstvolgende projecten is het naar achteren schuiven van het kioskplein zodat het plein een openbare functie krijgt. Het restaurant zal vrij toegankelijk worden, nu kunnen enkel Zoo-bezoekers er binnen.

"Het rundergebouw neemt de horecafunctie over en de huidige bewoners, Kaapse buffels en zebra's, krijgen een nieuw verblijf vlak bij de giraffen. Finaal komt het Jubileumcomplex aan de beurt. De grote katten krijgen een nieuwe woonst en het Aquaforum van de zeeleeuwen wordt heringericht zodat we onze bezoekers boeiende en interactieve demonstraties met verzorgers kunnen aanbieden", zegt Herpoelaert.

Naast een dierentuin wil Zoo Antwerpen ook een kenniscentrum zijn. De Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde van Antwerpen wil zich op wetenschappelijk vlak verder uitbouwen waarbij wetenschap, industrie en academische wereld elkaar vinden. De Zoo wil ook mensen meer betrekken bij het wetenschappelijk werk dat in de zoo gebeurt, zodat de bezoekers de weg naar de dierentuin blijven vinden, zegt Herpoelaert.