Zoon van Totò Riina persona non grata in Corleone

"Salvuccio", zoals de jongste zoon van de boss der bossen van de Siciliaanse maffia - Totò Riina- liefkozend genoemd wordt, is zowel in het noorden als in het zuiden van Italië persona non grata. De 34-jarige Giuseppe Salvatore Riina kwam zondag vrij na acht jaar en tien maanden gevangenisstraf wegens zijn maffia-activiteiten. Hij had verklaard nooit meer terug te willen naar Sicilië en in Padua (Venetië) bij een niet-gouvernementele organisatie te gaan werken. Maar zondagavond klopte hij aan bij zijn moeder in Corleone. Een bijdrage van Hedwig Zeedijk.

Totò Riina is - paradoxaal genoeg - verplicht om bij zijn moeder te gaan wonen vanwege een juridisch besluit uit 2002. Dat stelt dat hij moet gaan wonen in Corleone, waar hij zich dagelijks moet melden op het politiebureau en waar hij voor 21 uur thuis moet zijn.

Maar ze zijn er in het dorpje bij Palermo niet gelukkig mee. Burgemeester Antonio Iannazzo noemt de aanwezigheid van de jonge Riina zelfs “gevaarlijk” voor zijn gemeente. In een interview met "La Repubblica" zegt hij: “Riina junior is hier niet gewenst. We hebben de afgelopen jaren nooit enkele vorm van spijt van zijn kant gezien, noch dat hij wil breken met zijn verleden. Als hij noodgedwongen hier moet blijven, zullen we extra alert moeten zijn om er voor te zorgen dat we ons verder kunnen ontwikkelen tot een zuivere en transparante gemeente.”

Maar ook in Padua staan ze niet te springen om Giuseppe Riina te ontvangen. Don Giorgio De Checchi van de anti-maffia -organisatie Libera zegt in een interview met "Corriere della Sera": “We zijn hier bezorgd om de lokale economie en om de infiltraties van de maffia, die dankzij de crisis makkelijker toegang heeft tot de bedrijven, die in geldnood zitten. Door de aanwezigheid van Giuseppe Riina zijn we daar zeker niet gerust op.”

Aanslag

Maandag werd overigens ook bekend dat een spijtoptant van de maffia al in april van dit jaar heeft verklaard tegenover justitie dat de jonge Riina vanuit de gevangenis in 2009 een aanslag voorbereidde op minister van Justitie Angelino Alfano. Het zou een waarschuwing moeten zijn, omdat het extra zware detentieregime voor maffiosi nog niet is versoepeld. Daar vraagt de maffia al ruim twintig jaar om.

Giuseppe Riina, die een paar jaar na de arrestatie van zijn vader in het centrum van Corleone een gedenksteen voor de vermoorde rechters Falcone en Borsellino vernielde, zat de afgelopen negen jaar vast voor zijn lidmaatschap van de maffia en voor afpersing. Zijn oudere broer kreeg levenslang.

Het eerste dat Giuseppe vroeg bij zijn vrijlating, was een exemplaar van "La Repubblica" van vorige week, waarin uitgebreid werd geciteerd uit de officiële verklaringen die zijn vader onlangs, na jaren van zwijgen, aflegde. Volgens justitie, die niet blij is met het uitlekken van de verhoren, wil de oude baas, die dertien maal levenslang uitzit, hiermee een signaal geven aan vriend en vijand. Justitie heeft het artikel op de website van de krant geblokkeerd en een onderzoek ingesteld naar de twee journalisten.

Hedwig Zeedijk is correspondente in Italië