"Die staatswaarborg is zo goed als zonder risico"

De crisis bij Dexia zal zowel de spaarder als de belastingbetaler geen geld kosten, dat zegt premier Yves Leterme (CD&V). Wie wel zal verliezen aan de hele zaak, zijn de aandeelhouders van de bankgroep, aldus Leterme, die een nationalisering van Dexia België "een optie" noemt.

Gisteravond hield het kernkabinet van de federale regering spoedberaad over Dexia. "De beslissing om garant te staan voor de "bad bank" is daar onmiddellijk goedgekeurd", zegt Leterme.

"De term "bad bank" is niet goed gekozen", meent de premier. "Dit is een bank die heel wat waarden zal bevatten. Het gaat ook helemaal niet om rommelkredieten, maar om vorderingen op zeer lange termijn. En daar is de overheid het best geplaatst om zo lang te wachten op de inkomsten."

Volgens de premier gaat het zelfs om kredieten die "goed geld gaan opbrengen". Maar waarom wil de Dexia-groep die kredieten dan afsplitsen? "Dit moet afgezonderd worden van de dagelijkse activiteiten van Dexia Bank België omdat het te veel weegt op de liquiditeitsnoden", antwoordt Leterme.

De Belgische staat gaat nu garant staan voor de "bad bank", die dus volgens Leterme die naam niet verdient. De spaarder hoeft zich dan ook geen zorgen te maken, klinkt het. "Een faillissement is uitgesloten, dus ook de mensen met meer dan 100.000 euro op de rekening (de normale waarborg voor de klant, red.) zitten veilig."

"Nationalisering van Dexia België is een optie"

Ook de belastingbetaler zal niet opdraaien voor de kosten, luidt het. Volgens Leterme brengt het borg staan voor een bank immers net geld op. "Die staatswaarborg is zo goed als zonder risico. De belastingbetaler heeft aan de bankencrisis zelfs verdiend, omdat de overheid een vergoeding krijgt voor de borgen die ze verleent."

Wie wel verlies gaat lijden, zijn de aandeelhouders van Dexia, meldt de premier. "Het is duidelijk en ook normaal denk ik, dat wanneer je aandeelhouder bent van een bedrijf dat een aantal riskante operaties doet, je niet kan verwachten dat de belastingbetaler uiteindelijk de schade vergoedt."

De Belgische (en de Vlaamse) overheid zijn zelf ook aandeelhouder van Dexia. Op die manier lijdt de federale overheid ongeveer 1 miljard verlies. "Maar dat verlies is virtueel", benadrukt Leterme. "Zolang we ons aandeel niet verkopen, is het verlies niet geboekt." Ook de gemeentebesturen, die via de Gemeentelijke Holding aandeelhouder zijn, verliezen aan inkomsten, erkent de eerste minister.

Over hoe de waarborg verdeeld zal worden tussen België en Frankrijk, bestaat nog geen duidelijkheid. Maar dat België twee derde van het bedrag zou dragen, is alvast uitgesloten, aldus Leterme.

De vraag die iedereen zich nu stelt, is hoe het verder moet met de Dexia-groep. Veel wil Leterme daar niet over zeggen, maar de Belgische bankpoot eruit lichten via de overheid -dus in feite nationaliseren- is "een optie". "We staan er niet zo slecht voor, we kunnen zo'n operatie dragen."