"Ik heb niet de behoefte om mij te laten rollen"

Vlaanderen zal alles in het werk stellen om een duurzame Dexia Bank te behouden. Minister-president Kris Peeters (CD&V) wil ten allen prijze vermijden dat de Vlaamse en Belgische aandeelhouders van Dexia niet op dezelfde lijn zouden zitten, dit om een Fortisscenario te vermijden. Ontslagnemend federaal premier Yves Leterme (CD&V) en zijn collega's van de gewesten willen een gemeenschappelijke visie uitwerken voor Dexia.

Vanmorgen was er al overleg op Vlaams niveau. De kern van de Vlaamse regering en de ministers Muyters (N-VA, Begroting en Financiën) en Vanden Bossche (SP.A, Steden) en vertegenwoordigers van de Gemeentelijke Holding en Arco, twee belangrijke aandeelhouders van Dexia, waren daarbij aanwezig.

Volgens Vlaams minister-president Peeters was het vooral de bedoeling om een gemeenschappelijke visie voor de komende uren en dagen uit te stippelen. Details over die gemeenschappelijke visie wou hij echter niet kwijt.  Maar hij benadrukte dat Vlaanderen een duurzame Dexia Bank wil. "Dat is belangrijk voor zowel het personeel als de klanten. Die laatsten hebben dan ook geen enkele reden om hun geld bij de bank weg te halen", aldus Peeters.

Het kostenplaatje is nu naast de kwestie, zei Peeters deze namiddag op Eén in "Villa politica". "De discussie moet gaan over hoe we op een goeie manier een toekomst kunnen geven aan Dexia." Op de vraag of de overheid dan mogelijk opnieuw geld in de bank zal pompen, wou Peeters niet antwoorden. Op Vlaams niveau is trouwens ook een task force opgericht. Die bestaat uit experts van de Vlaamse regering en de aandeelhouders van de bank.

"Iedereen zit op dezelfde lijn", aldus Peeters die liet verstaan dat hij dat ook zo wou houden, net om een uitverkoop zoals bij Fortis in 2008 te vermijden.

"Beslissing Vilvoorde is onaanvaardbaar"

Peeters was voorts ook niet te spreken over de beslissing van het OCMW van Vilvoorde om zijn geld weg te halen bij Dexia. "Op een moment dat verschillende overheden in ons land er alles aan doen om vertrouwenwekkende maatregelen te nemen, is zo'n uitspraak niet aanvaardbaar", aldus Peeters in Villa Politica.

Volgens SP.A-fractieleider John Crombez was de beslissing van Bonte "niet nodig". "Maar ik begrijp dat mensen erover nadenken als het niet gaat om hun eigen geld, maar om het geld van anderen. Ik begrijp die overweging wel, maar geld weghalen bij Dexia is niet nodig", aldus Crombez.

Overigens bleek vanavond dat niet alleen het OCMW maar ook de stad Vilvoorde geld weggehaald heeft van haar Dexia-rekening. Vilvoorde zette 1 miljoen euro over naar zijn Fortis-rekening.

Nog in "Villa poltica" lieten Koen Van den Heuvel (CD&V) en Marleen Vanderpoorten (Open VLD), respectievelijk burgemeester van Puurs en Lier weten dat zij het voorbeeld van Vilvoorde alvast niet zullen volgen. Zowel Puurs als Lier zullen enkele tienduizenden euro dividenden verliezen. "Al bij al zijn dat peanuts", zei Van den Heuvel. Zijn collega Vanderpoorten beaamde: "Wij hadden hier al rekening mee gehouden bij het opstellen van de begroting".