"Volledige waaier activiteiten Dexia België bestendigen"

De Belgische grote aandeelhouders van Dexia zijn het met elkaar eens dat de volledige waaier van activiteiten van Dexia Bank België moet bestendigd en veilig gesteld worden. Na afloop van hun overleg benadrukten ze het belang van een gezamenlijke oplossing voor de bank. En daar wordt aan gewerkt, luidt het.

In de vooravond zaten de grote Belgische aandeelhouders van de bank, onder hen federaal premier Yves Leterme (CD&V), minister van Financiën Didier Reynders (MR) en de ministers-presidenten van de gewestregeringen, samen met andere aandeelhouders zoals de Gemeentelijke Holding en Arcopar.

Na afloop van dat overleg benadrukte premier Leterme in het programma "Terzake" dat niet tussenkomen geen optie is. "Er is geen alternatief. Dexia is een systeembank en dus nodig voor de economie", aldus de premier.

Volgens Leterme doet de schatkist er op lange termijn zelfs een goede zaak mee. "Alle inspanningen die in het verleden gedaan zijn om banken te redden, hebben geld opgebracht."

Premier Leterme benadrukte nogmaals dat alle klanten van de bank - zowel de openbare besturen als de particuliere spaarders - zonder vrees bij Dexia Bank terechtkunnen.

Intussen gaat de Leuvense professor Paul De Grauwe nog een stap verder. Hij pleit voor een nationalisering van Dexia Bank België. "Verkopen kan in latere instantie, maar dan moet men wel lang genoeg wachten tot de bank weer winst maakt en niet doen zoals bij Fortis, want dat is te vroeg verkocht", aldus de Leuvense econoom.

Reynders: "Geen stand alone"

Eerder vandaag had vicepremier en minister van Financiën Didier Reynders (foto in tekst) in de Kamercommissie Financiën laten weten geen voorstander te zijn van een afsplitsing van de Belgische tak van Dexia. "We moeten gaan voor een consolidatie van de activiteiten in België, niet voor een ontmanteling", zei Reynders.

De piste van een stand alone ziet hij niet zitten. "Daar is drie jaar geleden met de problemen bij Fortis ook voor gepleit. Dat zou "maar'" 5.000 banen kosten. Wel, BNP Paribas heeft intussen mensen aangeworven. Ik mag er niet aan denken welk debat we hier zouden aan het voeren zijn mocht er toen voor de stand alone gekozen zijn", aldus Reynders.

De zogenoemde "bad bank" met langlopende leningen is volgens Reynders geen "slechte bank", maar een "restbank".