Donderdag praten de onderhandelaars voort

Formateur Elio Di Rupo (PS) en de acht onderhandelende partijen hebben van 13.30 uur tot 19 uur opnieuw samengezeten om voort te praten over het laatste luik van het communautaire akkoord. Het gaat om het hoofdstuk politieke vernieuwing en de overdracht van een nog aantal, kleinere bevoegdheden.
Archieffoto.

Voor de overdracht van de bevoegdheden van het federale niveau naar de regio's zijn al beslissingen genomen in grote dossiers als de kinderbijslag, de arbeidsmarkt en delen van de gezondheidszorg.

Nu komen er nog een aantal kleinere delen aan bod, zoals de Civiele Bescherming en de mobiliteit, in het bijzonder het verkeersreglement. Krijgen Vlaanderen, Brussel en Wallonië daarbij de kans om een eigen verkeersreglement te maken? CD&V en SP.A willen dat graag.

Voor de Civiele Bescherming heeft de federale regering een grondige hervorming uitgewerkt waarvoor extra middelen nodig zijn. De vraag is of die twee mee overgeheveld zullen worden bij de transfer van de bevoegdheid zelf.

CD&V gruwt van samenvallende verkiezingen

Voor het hoofdstuk politieke vernieuwing hebben de acht partijen al de hervorming van de Senaat afgewerkt, maar er moet nog gediscussieerd worden over samenvallende verkiezingen.

CD&V gruwt van regionale en federale verkiezingen op één dag, maar staat met dat standpunt wel alleen. Voorzitter Wouter Beke (foto) benadrukte vanmiddag nogmaals dat zijn partij tegen samenvallende verkiezingen gekant blijft.

De onderhandelingen vandaag konden niet uitlopen omdat CD&V-voorzitter Beke naar een gemeenteraad over Dexia moest.

Regering met of zonder Groen! ?

Tegen eind deze week zou een communautair akkoord dan een feit moeten zijn. De formateur zal dan alle teksten waarover tot nog toe een akkoord bereikt is, herlezen. Pas daarna komt de regeringsvorming aan bod.

Di Rupo wil voor de coalitiekeuze iedereen apart te ontvangen. Over de samenstelling van de volgende federale regering is er de afgelopen weken al flink wat heisa geweest. Zo lieten de liberalen duidelijk verstaan dat ze liever een regering hebben zonder de groenen. De groenen (foto voorzitter Wouter Van Besien) daarentegen willen absoluut deel uitmaken van de regering en ook een minister van Financiën leveren.

Volgende week zullen de onderhandelende partijen ook starten met de begrotingsopmaak voor volgend jaar.