Duo De Gruyter & Thys krijgt Vlaamse Cultuurprijs

Het kunstenaarsduo Jos De Gruyter & Harald Thys hebben de Vlaamse Cultuurprijs voor Beeldende Kunst 2010-2011 ontvangen uit handen van Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege (CD&V). Aan de onderscheiding is een geldprijs van 12.500 euro verbonden en een kunstwerk van Johan Tahon.

Jos De Gruyter & Harald Thys werken sinds 1987 samen als duo aan installaties, video's en performances. "Het duo heeft een schep oog voor het banale en het onzinnige. Het universum dat ze gecreëerd hebben, getuigt van een grote gevoeligheid voor de wereld tout court", motiveert de jury de toekienning van de prijs.

"Hun eigenzinnige oeuvre is bij het Vlaamse publiek nog onbekend, maar de kunstwereld in binnen- en buitenland heeft het duo al ontdekt. Ze kregen solotentoonstellingen in Brussel, Antwerpen, Basel, Aken, Hannover, Londen en Trento", klinkt het.

De prijsuitreiking in Museum M in Leuven vond plaats tijdens de openingsavond van twee nieuwe tentoonstellingen. Dirk Braeckman, laureaat van de Cultuurprijs in 2005, toont een selectief overzicht van zijn werk. In de projectruimte van Museum M opent een expo van Hans Demeulenaere & Marc Nagtzaam.

Vlaams minister Joke Schauvliege stak haar bewondering voor het werk van Jos De Gruyter & Harald Thys niet onder stoelen of banken. "Het werk van het duo is allesbehalve klassiek of comfortabel, maar dat maakt het des te interessanter. Kunst mag en moet soms ook ongemakkelijk en tegendraads zijn", zei ze.

Cultuurprijzen "nieuwe stijl"

Vanaf het seizoen 2010-2011 worden de Vlaamse Cultuurprijzen volgens een nieuwe formule uitgereikt. De vernieuwing kwam er na een evaluatie i.s.m. de sector. Een jury van deskundigen uit een sector lauwert een persoon of organisatie die het voorbije seizoen een opmerkelijke bijdrage heeft geleverd aan het cultuurlandschap in Vlaanderen.

De laureaat van de Cultuurprijs wordt gevierd op een evenement van de sector. Zowel de sector als de winnaar krijgen zo meer aandacht en waardering. Aan een prijs is een bedrag van 12.500 euro verbonden. Voor de Prijs voor Algemene Culturele Verdienste reserveert de Vlaamse overheid 20.000 euro. Elke laureaat ontvangt ook een bronzen beeldje van kunstenaar Johan Tahon.