Frankrijk wil donderdag doorbraak over Dexia

Ten laatste morgen moet er een definitieve beslissing komen over de toekomst van de Frans-Belgische bank Dexia. Dat heeft de Franse minister van Financiën François Baroin gezegd. Parijs voert zo de druk op om de eigen belangen veilig te stellen.

Gisteravond heeft het federale kernkabinet zijn steun uitgesproken voor een reddingsplan van de raad van bestuur van Dexia. Daarbij zou een “bad bank” worden opgericht waarin de erg risicovolle onderdelen van Dexia, met onder meer de 3,4 miljard euro aan Griekse staatsobligaties en bijna 20 miljard aan schuldpapier uit Zuid-Europa, zouden worden geïsoleerd.

Die bad bank zou dan een staatswaarborg moeten krijgen van de Belgische, Franse en Luxemburgse overheden. Over hoeveel waarborgen die regeringen (en dus hun belastingbetalers) willen geven, moet nog worden gepraat. Bij een vorige redding drie jaar geleden gaf ons land voor 60% van de in totaal 150 miljard euro waarborgen aan Dexia. Brussel zou dat percentage nu kleiner willen zien.

Aantrekkelijke onderdelen te koop gezet

Naast de bad bank zou Dexia ook aantrekkelijke onderdelen willen verkopen. In de eerste plaats wordt daarbij gedacht aan het eerder overgenomen Turkse filiaal Denizbank, dat winstgevend is, maar ook onderdelen zoals Dexia Asset Management. Met de opbrengst van die kroonjuwelen wou de groep Dexia dus geld in kas krijgen om het eigen kapitaal te versterken en de bad bank te financieren.

Over de afdeling die kredieten verstrekt aan de Franse lokale overheden is al lang geen twijfel meer. Dat filiaal zou worden ondergebracht in een nieuw vehikel met de Banque Postale (de Franse postbank) en de Caisse des Depots (CDC). Dat Franse overheidsfonds is de grootste aandeelhouder in Dexia en bezit ook een flinke hap in de Banque Postale.

Over wat er moet gebeuren met de afdelingen Dexia Bank België en Banque Internationale du Luxembourg, wil Parijs nu zo snel mogelijk een beslissing, samen met de Belgische regering en die van het Groothertogdom Luxemburg. Dexia België is een winstgevend bedrijf met een dicht kantorennet en zou voor buitenlandse kandidaat-overnemers erg aantrekkelijk zijn.

Volgens De Tijd zou de Spaanse Banco Santander interesse hebben. Dat is een van de grote en meer solide Spaanse banken, die indertijd ook samen met Fortis en Royal Bank of Scotland betrokken was bij de overname van de Nederlandse bank ABN Amro.

En wat met de gemeenten?

Zonder het met zo veel woorden te zeggen, lijkt een opsplitsing van Dexia zoals het nu bestaat, niet meer ondenkbaar. De Franse beurskrant Les Echos spreekt over “la fin de l’aventure franco-belge” over het einde van de Frans-Belgische fusiebank Dexia zoals we die de voorbije 15 jaar gekend hebben.

Bij een ontmanteling van de groep zitten de Belgische spaarders veilig, maar dat geldt niet voor de aandeelhouders. Daarom hebben wellicht velen hun Dexia-aandelen de voorbije dagen en weken van de hand gedaan. Ze hebben wel een sterkhouder, want de federale overheid kan de grote aandeelhouders niet zo in de kou laten staan.

Het gaat dan om de Belgische gemeenten en provincies via de Gemeentelijke Holding, de christelijke arbeidersbeweging ACW via Arco en de verzekeraar Ethias. Die rekenen al langer niet meer op dividenden van Dexia, maar hebben in hun boekhouding het aandeel Dexia gewaardeerd op 8 tot 9 euro en dat is flink wat meer dan de zowat 1 euro die de beurs vandaag aangeeft. Met de gemeenteraadsverkiezingen op komst kan de regering die gemeenten niet laten vallen, en wat er voor hen gedaan wordt, moet ook voor de andere kleine aandeelhouders gebeuren.

Een laatste aspect is het belang van Dexia als hefboom van onze economie en lokale besturen. Belgie telt vier grote financiële instellingen. Twee daarvan, BNP Paribas Fortis en ING, zijn in buitenlandse handen. Dexia is dat nu half en enkel bij KBC ligt de beslissingsmacht volledig in Belgische handen. Ook daarom is de situatie bij Dexia erg belangrijk. En dan vergeten we nog de banen van de mensen die in de 800 Belgische kantoren en de hoofdzetel van Dexia hun brood verdienen.

Jos De Greef