Moody's zet Italië drie stappen achteruit

De Amerikaanse kredietbeoordelaar Moody's verlaagt de kredietwaardigheid van Italië met drie stapjes tegelijk én met negatieve vooruitzichten. Moody's verwijst naar de hoge schuld, de politieke onzekerheid in Italië en de zwakte van de economie.

Moody's waardeert de overheidsschulden van Italië met een A2-status. Eerder droegen die de status Aa2. In de schaal die Moody's hanteert, gaat het om een verlaging met drie stapjes. De verlaging komt er volgens Moody's omdat Italië mogelijk in een recessie kan terechtkomen.

De Italiaanse premier Silvio Berlusconi zegt dat de beslissing van Moody's verwacht was. "De Italiaanse regering werkt met volle toewijding om haar begrotingsdoelstellingen te bereiken", klinkt het. De Europese Centrale Bank vraagt Italië al een tijd om drastisch te besparen.

Midden vorige maand had het eveneens Amerikaanse ratingbureau Standard & Poor's de kredietwaardigheid van Italië verlaagd van A+ naar A.