Protestmars in Athene draait uit op zware rellen

In het centrum van Athene is een grote protestmars uitgedraaid op zware rellen. Op het intussen bekende Syntagmaplein raakte kleine groepjes relschoppers slaags met de politie. De Grieken houden vandaag een nationale stakingsdag. De staking, de zoveelste in de rij, is bedoeld als protest tegen de zware besparingen die de Griekse overheid doorvoert.

De aangekondigde protestmars waarin duizenden ambtenaren, studenten en gepensioneerden mee stapten, verliep vredig tot aan het Syntagmaplein. Toen begonnen relschoppers plots met flesjes water, en later met stenen, te gooien naar de politie. De politie, er waren 1.000 ordehandhavers op de been, trad meteen kordaat op en gebruikte daarbij traangas.

Volgens VRT-verslaggever Jens Franssen die ter plaatse is, vond urenlang "een gewelddadig kat-en-muisspel" plaats. De betoging werd als het ware gekaapt. De Griekse politie heeft twaalf mensen opgepakt. Twee agenten en twee burgers zouden gewond zijn geraakt. Dat is minder dan bij gelijkaardige betogingen in juni. Toen vielen er bij de onlusten tussen betogers en de politie een honderdtal gewonden.

Griekenland kent economisch erg moeilijke tijden. Het land heeft van de zogenoemde trojka (de Europese Unie, het Internationaal Monetair Fonds en de Europese Centrale Bank), de dwingende opdracht gekregen om nóg meer te gaan besparen, in ruil voor de uitbetaling van een nieuwe schijf geld uit het noodfonds.

De voorbije weken stelde de regering dan ook verschillende zware besparingen en nieuwe belastingen op. Een van de voorstellen houdt in dat er gesnoeid wordt in het ambtenarenapparaat, maar liefst 30.000 banen zouden daar moeten verdwijnen. Ook op de pensioenen wordt bezuinigd. Daarnaast werd vorige maand In het parlement nog een omstreden vastgoedbelasting goedgekeurd.

De Griekse bevolking heeft al meermaals haar protest laten horen door middel van stakingen en betogingen in de hoofdstad Athene. Vandaag gaat het om een algemene staking in het hele land. Scholen en musea sluiten, ziekenhuizen werken met een minimumbezetting, de ambtenaren leggen het werk neer, de luchtverkeersleiding staakt, het openbaar vervoer rijdt ook niet uit, behalve in en rond Athene, maar dan enkel om betogers te vervoeren.

De algemene staking is een krachtmeting tussen de vakbonden en de steeds onpopulairdere regering van premier George Papandreou. Die beloofde twee jaar geleden dat hij van Griekenland het Denemarken van het zuiden wilde maken. Deze week verzekerde hij zijn landgenoten in een interview nog dat Griekenland in geen geval een tweede Bangladesh zal worden.