Rumsfeld geeft "waardeloos" interview aan Al Jazeera

Donald Rumsfeld heeft zich niet van zijn fraaiste kant laten zien tijdens een interview met tv-zender Al Jazeera English. De gewezen minister van Defensie ergerde zich zichtbaar mateloos aan de directe manier waarop hij door Abderrahim Foukara, de interviewer, werd benaderd.

Eind september gaf Rumsfeld in een interview met David Frost toe dat hij tevreden is met het succes van televisiezender Al Jazeera. Dat was opmerkelijk, want tijdens zijn ambtstermijn noemde hij het in Qatar gevestigde televisienetwerk nog "onnauwkeurig en wreed".

Door een speling van het lot had de Defensieminister van president George W. Bush op dezelfde dag ook een interview gepland met een journalist van Al Jazeera English. En van de woorden van lof tijdens het interview met Frost, bleef maar bitter weinig over.

De oorlog in Irak vormde een belangrijk gespreksonderwerp in het interview. Toen Foukara vroeg of Rumsfeld zich verantwoordelijk voelde voor de duizenden burgerslachtoffers, werd Rumsfeld kregelig. “Je blijft met beweringen komen die fundamenteel onjuist zijn”, beet hij de journalist toe. Die laatste bleef zijn vragen afvuren, tot ongenoegen van de geïnterviewde.

“Wil je schreeuwen of wil je mij interviewen”, kreeg Foukarra te horen. “Ik ben bezig met een interview en eerlijk gezegd ben ik ervan aan het genieten”, counterde de man.

Het bekvechten ging nog een tijdje door en geen van beide partijen leek water bij de wijn te willen doen. “Dit is waardeloos. Dit is geen interview”, besloot Rumsfeld, er duidelijk van overtuigd dat het gekissebis met de journalist de uitzending niet zou halen. Een foutieve veronderstelling, blijkt nu.

lees ook