Veiligheidsraad blijft verdeeld over Syrië

Rusland en China hebben in de VN-Veilgheidsraad een veto uitgesproken tegen een resolutie die het gebruik van geweld door de Syrische overheid tegen de eigen bevolking veroordeelt.

De Veiligheidsraad is al lang verdeeld over de positie die het moet innemen tegen de Syrische president Bashar Assad (foto onder). Die slaat al een half jaar met brutaal geweld het protest neer tegen zijn regime. De westerse landen, met de Europese Unie op kop, willen sancties tegen Syrië, maar Rusland en China - die belangen hebben in het land - verzetten zich daartegen.

In een poging om Rusland en China toch te winnen voor de resolutie, was de tekst al enkele keren aangepast en verzwakt. Zo werd het geweld in het land veroordeeld, maar werd er niet meteen met sancties gedreigd. Maar ook deze aanpassingen waren tevergeefs. Negen landen stemden voor, Rusland en China tegen en er waren vier onthoudingen.

De Russische VN-ambassadeur Vitaly Churkin zei dat Rusland het geweld in Syrië niet steunt, maar dat hij tegen had gestemd omdat de resolutie gebaseerd is op een filosofie van confrontatie die een vreedzame oplossing van het conflict in de weg staat.

De Chinese ambassadeur Li Bandong zei dat hij bezorgd was over het voortdurende geweld in Syrië, maar dat hij tegenstemde omdat een dreiging met sancties de toestand in Syrië nog moeilijker zou maken.

De Verenigde Staten en verschillende Europese landen reageren teleurgesteld op het verwerpen van de resolutie. De Turkse premier Erdogan heeft al aangekondigd dat het verwerpen van de resolutie Turkije en veel andere landen niet zal tegenhouden om op eigen houtje sancties in te stellen. Turkije vangt aan de grens met Syrië duizenden Syriërs op die het geweld in hun land ontvlucht zijn. Turkije heeft momenteel al een wapenembargo tegen Syrië ingesteld.