Vlaanderen "wil alles doen om Dexia te redden"

"Net als de federale regering willen we alles doen om Dexia te redden." Dat heeft Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) gezegd na afloop van een top van de Vlaamse regering over de crisis bij de bankgroep. Peeters gaat overleggen met de andere betrokkenen over "een gezamenlijke visie".

Aan de vergadering met de Vlaamse topministers namen ook vertegenwoordigers deel van de Gemeentelijke Holding en Arco (de coöperatieve holding van het ACW, red.), twee zeer belangrijke aandeelhouders van Dexia.

"We hebben beslist om een taskforce op te richten om een gezamenlijke visie uit te werken over de toekomst van Dexia in België", zegt Peeters. Hij wil nu overleggen met de andere gewesten, de federale regering en de aandeelhouders.

Tijdens de bankencrisis in 2008 hielp de Vlaamse regering Dexia al eens met een kapitaalinjectie van 500 miljoen euro. De Vlaamse regering werd daarmee aandeelhouder in de bank. Bovendien heeft de Vlaamse regering waarborgen versterkt aan de Gemeentelijke Holding.

Aandeel herstelt zich lichtjes

Het aandeel van Dexia is vandaag weer in waarde gestegen na het verlies van bijna 25 procent dinsdag. Vanmorgen opende Dexia op de Brusselse beurs met een winst van 9 procent. Daarna nam die winst af en op de middag stond het aandeel 5 procent in het groen. Uiteindelijk sloot het met een winst van 1,29 procent.

De andere bankaandelen maakten het verlies van dinsdag eveneens weer gedeeltelijk goed. De Bel20-index sloot met een winst van 3,49 procent. Na twee dagen van verlies durfden de beleggers blijkbaar weer in te stappen.