"Een visionair, een genie en een fantastische mens"

Het overlijden van Apple-stichter Steve Jobs maakt veel reacties los. Vrienden, politici, collega's én concurrenten spreken hun bewondering uit voor de man die Apple groot maakte.

De Amerikaanse president Barack Obama reageerde via een persbericht, dat op de site van het Witte Huis verscheen. "Steve (Jobs) was een van de grootste Amerikaanse vernieuwers. Moedig genoeg om anders te denken, dapper genoeg om te geloven dat hij de wereld zou kunnen veranderen en getalenteerd genoeg om dat ook te doen", staat er te lezen.

"De wereld heeft een visionair verloren. En er kan geen groter eerbetoon zijn aan Jobs' succes dan het feit dat velen het nieuws van zijn overlijden zullen vernomen hebben op een toestel dat hij bedacht heeft", besluit Obama.

Tim Cook, die de leiding van Apple overnam toen Jobs door zijn ziekte een stap opzij moest zetten, heeft het over een visionair, een creatief genie en een fantastische mens. "Steve laat een bedrijf achter dat enkel hij had kunnen opbouwen. Zijn geest zal voor altijd verbonden zijn met Apple."

Steve Wozniak, mede-oprichter van Apple, zegt dat ze nooit hadden vermoed dat hetgeen ze oprichtten "zo immens groot" zou worden. "We hadden het gevoel dat we iets belangrijks deden, maar hadden nooit vermoed dat Apple vandaag zo belangrijk zou zijn in het leven van iedereen."

Bill Gates, het boegbeeld van concurrent Microsoft, reageert aangeslagen. "Zelden heeft er iemand een dergelijke impact gehad, waarvan we de effecten nog heel lang zullen merken. Voor hen die met hem hebben kunnen werken, was het een immense eer. Ik zal Steve enorm hard missen."

Elektronicabedrijf Samsung, dat op dit moment is verwikkeld in een juridische strijd met Apple over de iPhone en de iPad, zegt dat Jobs talrijke revolutionaire toepassingen introduceerde en dat hij een geweldige ondernemer was.

Mark Zuckerberg, de CEO van sociaalnetwerksite Facebook, gebruikte zijn eigen medium om een reactie na te laten. "Steve, dankjewel om een vriend en een mentor te zijn geweest. Bedankt ook om te tonen dat wat je bedenkt de wereld kan veranderen. Ik zal je missen."

Larry Page, co-oprichter van internetgigant Google, gebruikte Google Plus, de concurrent van Facebook, om iets te zeggen over het overlijden van Jobs. "Hij was een groot man met ongelofelijke verwezenlijkingen en een briljante geest", luidt het. Voorts bedankt hij Jobs om hem advies en kennis door te geven.

Michael Bloomberg, de burgemeester van New York, schuwde eveneens de grote woorden niet. "Vannacht is Amerika een genie verloren dat samen met Einstein en Edison zal worden herinnerd. Steve Jobs zag de toekomst en bracht die tot leven, nog voor de meeste mensen de horizon konden zien."

Ook via Twitter wordt er massaal gereageerd op de dood van de Apple-stichter. Via de hashtags #RIPSteveJobs, #thankyousteve en #SteveJobs spreken veel Apple-fans hun bewondering uit voor Jobs.