"Maandag meer uitleg bij akkoorden"

Formateur Elio Di Rupo (PS) plant naar verluidt aanstaande maandag een persconferentie waar hij meer uitleg zal geven over de communautaire akkoorden. De laatste knopen moeten tegen dan zijn doorgehakt.

Vanochtend waren de acht onderhandelende partijen weer bijeengekomen om de laatste thema's op de communautaire agenda te bespreken.

Er moet nog een akkoord gevonden worden over de regionalisering, meer bepaald de wegcode en de brandweer, over "politieke vernieuwing", namelijk nieuwe deontologische regels voor politici, en over het al dan niet samenvallen van federale en regionale verkiezingen. Het grootste knelpunt is dat laatste. CD&V vreest dat het federale niveau het gewestelijk niveau zal domineren bij samenvallende verkiezingen.

De meeste politici zijn hoopvol dat er morgen al een volledig communautair akkoord is. De onderhandelaars willen er wel zeker van zijn dat alle teksten in orde zijn en dat er geen dubbelzinnigheden meer inzitten. Dat nalezen van de teksten zou eventueel ook zaterdag nog kunnen gebeuren.

Di Rupo zou de communautaire akkoorden dan maandag willen voorstellen aan de pers. Het feit dat momenteel alle media-aandacht naar Dexia gaat zou daarbij ook een rol kunnen spelen.

Volgende week starten dan de onderhandelingen over de sociaaleconomische thema's. Ook daarvoor is het wenselijk dat er meer duidelijkheid zou zijn over hoe het verder moet met Dexia.