"Praten is voor hem een gymnastiekoefening"

Hij dook als het ware op uit het niets, ook al is hij reeds enkele jaren gouverneur van New Jersey, maar zijn mogelijke kandidatuur voor het VS-presidentschap zette Chris Christie zonder pardon in de schijnwerpers. Niet dat de Republikeinse politicus het moest hebben van "domme" uitspraken, het was zijn zwaarlijvigheid die een onderwerp van nationaal belang werd. Zowel komieken, politieke analisten als twitteraars lieten maar al te graag hun grappen los op de omvang van de 49-jarige Republikein. Maar daar heeft hij abrupt een einde aan gemaakt.

Op een persconferentie liet Christie dinsdag weten dat hij geen kandidaat zou zijn voor de Republikeinse voorverkiezingen. Tot groot ongenoegen van hen die zich zo geamuseerd uitgelaten hadden over Christie. Enkele voorbeelden:

  • "Wil je iets over hem te weten komen, zoek hem op via Google Earth." (Letterman)
  • "Hoe kan je van zo iemand verwachten dat hij gaat besparen, terwijl hij zelfs niet op zijn middageten kan besparen?" (Matthews, MSNBC)
  • "Mocht Christie president worden, dan zullen belastingbetalers in de toekomst nog meer moeten betalen, namelijk voor een tweede zitje in het vliegtuig." (Letterman)

Na zijn afhaken drukte CNN-journaliste Jeanne Moos het als volgt uit op: "Laten we samen rouwen over de nog niet uitgevonden en nog niet vertelde grappen die betrekking hebben op het overgewicht van Christie. Komieken zullen zich moeten beperken tot de korte periode van een mogelijke kandidatuur, waarin ze hun grappen kwijt konden."

Toch lieten sommigen zich nog even gaan:

  • "Weet je wie er gelukkig is met het feit dat Christie geen presidentskandidaat meer is? Zijn knieën!" (Blaine Capatch, Twitter)
  • "Hoe zou hij erin slagen de overheidsfinanciën onder controle te houden, als hij er nog niet in slaagt zijn gewicht onder controle te houden, gelukkig heeft hij dat op tijd begrepen." (Forum Free Republic)
  • "De persconferentie van Christie duurde zo lang dat hij na zijn avondmaal aansluitend aan zijn ontbijt kon beginnen." (Dickerson, Slate Magazine)
  • "Laat Christie toch praten. Voor hem is dit een gymnastiekoefening." (Memoli, L.A.Times)

Zelf heeft Christie nooit een probleem van zijn overgewicht gemaakt. Aan presentator Piers Morgan legde hij uit wat de reden was van zijn gewicht en die was vrij simpel: "Ik eet gewoonweg te veel." Ook op de persconferentie van afgelopen dinsdag kwam hij op de grappen terug: "Ze mogen met me spotten zoveel ze willen. Wat voor mij belangrijk is, is dat die opmerkingen ook grappig zijn, zodat ook ik ermee kan lachen." Volgens hem heeft het feit dat hij zwaarlijvig is, geen enkel effect op zijn capaciteiten van leider.

Ook komiek Jimmy Kimmel liet niet na Christie te “pakken” op zijn gewicht, zoals blijkt uit onderstaande video:

lees ook