Al ruim 1,3 miljoen bestanden illegaal gedownload in 2011

Tijdens het eerste semester van dit jaar zijn er al ruim 1,3 miljoen illegale bestanden van het internet gehaald. Dat heeft de Belgian Anti-piracy Federation (BAF) bekendgemaakt. Online neemt het aantal inbreuken steeds toe.

Daarnaast werden ook 154.819 goederen in beslag genomen en waren er 829 politie-, douane- en FOD Economie-interventies. De Vlaamse producties die het meest te lijden hebben onder piraterij zijn het tv-programma "De slimste mens ter wereld", de film "Loft" (foto) en de serie "Aspe".

Met de publicatie van de cijfers toont de BAF nog maar eens de omvang van het fenomeen piraterij in al zijn vormen aan. Dit geeft aan in welke mate de jobs in de creatieve sectoren op het lokaal en het internationaal niveau bedreigd worden. Maar zij zijn niet de enige slachtoffers van deze zwarte economie: ook de (online) distributeurs en winkels (downloadplatformen, streamingdiensten voor muziek, online shops) en de consumenten lopen gevaar.

The Pirate Bay wordt Depiraatbaai.be

De strijd met de piraten aangaan, blijkt echter moeilijk. Eerder deze week had het hof van beroep in Antwerpen beslist dat Telenet en Belgacom de toegang tot The Pirate Bay, waar onder meer film- en muziekbestanden op illegale wijze worden gedeeld, binnen de twee weken moeten blokkeren via hun servers.

Maar de illegale downloadsite heeft al een eenvoudige manier gevonden om de blokkering te omzeilen. De website is nu toegankelijk via de domeinnaam Depiraatbaai.be.