Apple-stichter Steve Jobs overleden aan kanker

In de Verenigde Staten is de medestichter van en het brein achter Apple, Steve Jobs, overleden. Dat heeft Apple in een kort bericht meegedeeld. Jobs was 56 en al lange tijd ziek. Steve Jobs was een van de pioniers van de Amerikaanse computerindustrie.

Apple heeft op zijn website een korte mededeling waarin gezegd wordt dat het bedrijf "een visionair en een creatief genie verloren heeft, en de wereld een uitzonderlijke mens".

De charismatische Jobs richtte in 1976 samen met Steve Wozniak Apple op. Hij stond aan de basis van immens populaire producten zoals de Apple Macintosh computers, de iPod, de iPhone en de iPad.

In 1985 werd hij na een meningsverschil gedwongen het bedrijf te verlaten maar twaalf jaar later, toen Apple aan de rand van de afgrond stond, werd hij opnieuw binnengehaald om het bedrijf te redden. Wat ook lukte, want vlak voor Jobs' terugtreden als CEO werd bekend dat Apple, gemeten naar beurswaarde van de aandelen, Exxon voorbij was gestoken als grootste bedrijf ter wereld.

Jobs grote verdienste wordt gezien in het feit dat hij inzag dat het grote publiek wel hoogtechnologische apparaten wil gebruiken maar dan wel op een heel laagdrempelige, eenvoudige manier. Van de eerste, afschuwelijk lelijke en ingewikkelde computers maakte hij aantrekkelijke modieuze gadgets, waarvoor mensen voor de winkels gingen kamperen bij de lancering.

De oprichter van Apple leed aan kanker. In 2004 werd hij getroffen door pancreaskanker en in 2009 moest hij een levertransplantatie ondergaan. In juni van dat jaar ging hij opnieuw aan het werk maar in 2011 trad hij om medische redenen opnieuw terug. In augustus van dit jaar gaf hij de fakkel als CEO door aan Tim Cook maar hij bleef wel bestuursvoorzitter.