Bart De Wever: nog steeds de populairste politicus

N-VA-voorzitter Bart De Wever komt opnieuw uit de peiling van de VRT als de populairste van de Vlaamse politici. Verrassend is de opkomst van Annemie Turtelboom (Open VLD), die acht plaatsen klimt en zich in de toptien nestelt.

Bart De Wever is al 5 peilingen lang de grote sterkhouder in de popoll. Vorige peiling veroverde hij de harten van 53 procent van de ondervraagden en daarmee lijkt hij nu aan zijn plafond te zitten. De N-VA-kopman zakt naar 45 procent, maar behoudt wel zijn eerste plaats. Hij wordt gevolgd door Kris Peeters (CD&V), die met 42 procent De Wever op de hielen zit.

Johan Vande Lanotte (SP.A) volgt met 31 procent, net 1 procent meer dan Yves Leterme (CD&V) en voldoende om hem de derde plaats af te snoepen. Leterme zakt naar nummer vier. Op vijf staat Frank Vandenbroucke (SP.A), die onlangs aankondigde zich terug te trekken uit de politiek. 

Grote verrassing op 7 is Annemie Turtelboom (Open VLD). Zij springt van de 15e naar de zevende plaats in de ranking en is daarmee meteen ook de eerste liberaal in de toptien. Ze wordt gevolgd door voorzitter Alexander De Croo.

De kersverse SP.A-voorzitter Bruno Tobback doet intussen haasje over met CD&V-voorzitter Wouter Beke: Tobback springt over Beke naar de negende plaats.

De top 10

 1. (1) Bart De Wever (N-VA)
 2. (2) Kris Peeters (CD&V)
 3. (4) Johan Vande Lanotte (SP.A)
 4. (3) Yves Leterme (CD&V)
 5. (5) Frank Vandenbroucke (SP.A)
 6. (6) HIlde Crevits (CD&V)
 7. (15) Annemie Turtelboom (Open VLD)
 8. (8) Alexander De Croo (Open VLD)
 9. (10) Bruno Tobback (SP.A)
 10. (9) Wouter Beke

Opvallende dalers en stijgers

 • Vincent Van Quickenborne (Open VLD): zakt van 25 naar 20% en van de 11e naar de 12e plaats
 • Siegfried Bracke (N-VA): van 23 naar 16 procent, zakt van de 13e naar de 16e plaats
 • Annemie Turtelboom (Open VLD): springt van 15 naar 7)
 • Jan Peumans: springt van 20 naar 17, winst van 4 procent.
 • Wouter Van Besien: wint 4%, stijgt van 21 naar 18

Nieuw binnengekomen

 • Pieter De Crem (CD&V): op 21
 • Meyrem Almaci (Groen!): op 27
 • John Crombez (SP.A): op 30