Besparingen bij BBC eisen 2.000 jobs

De Britse openbare omroep BBC gaat de komende vijf jaar 2.000 jobs schrappen. Op die manier wil de omroep 20 procent gaan besparen. De directie kondigt aan dat er geen enkele zender zal opgedoekt worden. Bij de BBC werken nu ongeveer 23.000 mensen.

Overdag zal enkel BBC One nog nieuwe programma's uitzenden. BBC Two zal zich dan concentreren op nieuws en herhalingen. Er zullen minder entertainmentprogramma's zijn op BBC One en minder praat- en panelshows op BBC Two. 

Er zal wel extra geld vrijgemaakt worden voor drama en comedy, kinderprogramma's en non-fictie.

BBC News zal zich vooral gaan concentreren op breaking news en minder aandacht besteden aan kunst, cultuur en wetenschap. Er komt ook meer uitwisseling van materiaal met de regionale omroepen. Er zullen op de nieuwsredactie tussen de 550 en 650 jobs verdwijnen.

Ook de sportafdeling moet inleveren. Eerder dit jaar nam de BBC al de beslissing om de uitzendrechten van Formule 1 te delen met de commerciële zender BSkyB. Na de Olympische Spelen in Londen zullen er nog meer besparingen volgen.

Drastische hervorming

Volgens BBC-baas Mark Thompson zullen de besparingen leiden tot een kleinere en drastisch hervormde BBC. De Britse mediavakbond Bectu is niet te spreken over de besparingen en denkt dat de kwaliteit van de programma's zal worden aangetast. De vakbond vindt het een grote fout dat de BBC overal een beetje bespaart en er niet voor kiest om bepaalde dingen volledig te schrappen.

Ook de Britse Unie van Journalisten reageert afwijzend. "De bezetting op de redacties is nu al krap, met medewerkers die niet eens tijd hebben voor een pauze. De kwaliteit van de journalistiek en de programma's zullen er ongetwijfeld onder gaan lijden", klinkt het.

De overheidsdotatie van de BBC wordt tot 2016-2017 bevroren en niet geïndexeerd. De omroep moet ook de World Service zelf gaan financieren. Ook daar zijn al besparingen doorgevoerd.