Betoging Congolese oppositie uiteengedreven

In de Congolese hoofdstad Kinshasa is een betoging van oppositiepartij UDPS uitgelopen op incidenten. Aanhangers van presidentskandidaat Etienne Tshisekedi waren op straat gekomen om van de kiescommissie meer transparantie te eisen.

De betoging was verboden. Agenten vuurden traangas af en schoten in de lucht, betogers gooiden met stenen. Er vielen enkele gewonden en een achttal betogers is opgepakt.

De campagne voor de presidentsverkiezingen in Congo verloopt al een tijdlang grimmig. Sinds begin juli zijn er al vier betogingen van de oppositie uitgelopen op confrontaties met de politie.

Op 28 november kiezen de Congolezen een nieuwe president en een nieuw parlement. Een eventuele tweede ronde in de presidentsverkiezingen zal plaatsvinden op 26 februari volgend jaar, samen met de provincieraadverkiezingen.