De Damschreeuwer moet zes maanden de cel in

In Nederland is een man die de jaarlijkse Dodenherdenking heeft verstoord, veroordeeld tot zes maanden cel. De man schreeuwde vorig jaar op 4 mei luidop op de Dam in Amsterdam, terwijl net een minuut stilte werd gehouden voor oorlogsslachtoffers. Door het geschreeuw ontstond paniek en 87 mensen raakten gewond.

De rechtbank achtte bewezen dat er een verband is tussen het geschreeuw en de paniek die uitbrak op de Dam. De "Damschreeuwer", die een verwarde dakloze bleek, wordt roekeloosheid en schuld aan het letsel van de gewonden verweten.

De paniek die na de schreeuw volgde, was volgens de rechtbank een gevolg van de angst die er nog leefde na de aanslag op de bus van de koninklijke familie tijdens Koninginnedag 2009.

Naast een celstraf van zes maanden, mag de Damschreeuwer ook vijf jaar lang niet op het Amsterdamse plein komen tijdens de herdenking. De man heeft alvast gezegd dat hij in hoger beroep gaat en dat hij volgend jaar opnieuw de herdenking volgt. "Nu ze met deze fascistische ideeën mij verplichten er niet heen te gaan, vind ik dat ik aanwezig moet zijn", reageerde hij op de Nederlandse zender AT5.