ECB gooit de banken een reddingslijn toe

De Europese Centrale Bank (ECB) gaat de commerciële banken bijstaan om de volgende 12 maanden te overbruggen. In die periode moeten die banken hun kapitaalstructuur wel versterken.

De schuldencrisis in Griekenland en andere Zuid-Europese landen met problemen hangt nu al maanden als een schaduw boven een aantal grote Europese banken. De voorbije dagen is Dexia blijkbaar het eerste grote slachtoffer geworden van die eurocrisis, maar ook andere instellingen zitten kniehoog in dubieus schuldpapier.

Om die spanningen te milderen, heeft de Europese Centrale Bank (ECB) nu aangekondigd om de commerciële banken goedkope leningen tot 12 maanden te verstrekken. Tot nu toe was dat beperkt tot 3 maanden.

Tegelijk gaat de ECB voor 40 miljard euro aan "covered bonds" opkopen. Dat zijn obligaties van banken die gedekt worden door hypotheken of veilig geachte staatsbons. Ook dat moet de banken meer manoevreerruimte geven. Enkele jaren geleden had de ECB al voor 60 miljard van die obligaties gekocht.

Met de maatregelen wil de ECB de Europese banken de tijd geven om hun kapitaalbuffers te versterken met het oog op de eurocrisis. Dat zou de banken teminste de tijd geven om zich te wapenen tegen de verliezen die ze eventueel op Griekse staatsbons zouden lijden.

Het was overigens de laatste vergadering van het bestuur van de ECB die werd voorgezeten door de Fransman Jean-Claude Trichet. Die zal binnenkort als topman van de ECB worden opgevolgd door de Italiaan Mario Draghi.