Gewesten willen uitleg van Leterme over Dexia

De drie gewesten in ons land eisen uitleg over de plannen van de federale regering met Dexia Bank België. Het is nog niet duidelijk of er nu gekozen wordt voor een nationalisering van Dexia België of voor een scenario als zelfstandige bank.

Volgens Waals minister-president Rudy Demotte (PS, foto) willen ook de regeringsleiders van Vlaanderen en Brussel meer uitleg van premier Yves Leterme (CD&V). "De debriefing die we gekregen hebben, is niet volledig. De elementen waar wij nu over beschikken, stellen ons niet in staat om de houding van de federale overheid in te schatten", zei Demotte.

Demotte vindt dat de belangen van de spaarders gegarandeerd moeten worden, maar dat geldt volgens hem ook voor de openbare aandeelhouders zoals de gewesten, de provincies en de gemeenten.

Meer wou Demotte daarover niet kwijt, maar er zouden meningsverschillen zijn tussen de gewesten en de federale overheid over wat er nu precies met Dexia Bank België moet gebeuren. 

De federale overheid zou overwegen om Dexia België te nationaliseren zoals eerder met Fortis Bank gebeurde. Op termijn zou er dan een overnemer worden gevonden. De drie gewesten -samen voor 5,7% aandeelhouder in Dexia- zouden Dexia België als een aparte beursgenoteerde bank willen laten voortbestaan. 

Hoe dan ook moeten de neuzen in dezelfde richting staan vooraleer er met Frankrijk gepraat kan worden over een uitweg uit de crisis voor Dexia. Vanochtend hebben premier Leterme en minister van Financiën Didier Reynders (MR) van het kernkabinet een mandaat gekregen om met de Fransen te onderhandelen, maar dat moet wel in overleg met de gewesten gebeuren.

Pokerspel met Frankrijk over Dexia

Hoe dan ook moeten de neuzen in dezelfde richting staan vooraleer er met Frankrijk gepraat kan worden over een uitweg uit de crisis voor Dexia. Vanochtend hebben premier Leterme en minister van Financiën Didier Reynders (MR) van het kernkabinet een mandaat gekregen om met de Fransen te onderhandelen, maar dat moet wel in overleg met de gewesten gebeuren.

Op de agenda zou niet enkel de splitsing van Dexia staan, maar ook de oprichting van een "bad bank" of restbank waar risicovlle onderdelen zoals Griekse en andere dubieuze staatsbons terecht zouden komen. Brussel, Parijs en Luxemburg zouden dan staatsgaranties geven om die restbank te ondersteunen, maar over de verdeling zal nog wel een hartig woordje gepraat worden.

Drie jaar geleden nam België 60% van de totale waarborg van 150 miljard euro voor Dexia op zich. Nu zou de regering dat percentage gevoelig lager willen laten uitvallen. 

Leterme benadrukte ook nogmaals dat klanten van Dexia absoluut geen reden hebben om geld weg te halen. "Er is niet alleen een waarborg tot 100.000 euro, we staan garant voor de totale activiteit tot op de laatste centiem. Niet alleen voor particulieren maar ook voor gemeenten of zelfstandigen."

Aandeel van Dexia is geschorst

Vanmiddag is het aandeel van Dexia op de beurs Euronext Brussel geschorst en dat tot volgende maandag. Dat gebeurde op vraag van de financiële regulator FSMA. Aanleiding is het grote koersverval, het nieuws over een mogelijke verkoop van het Luxemburgse filiaal van Dexia en de raad van bestuur van de groep zaterdag.

Op het ogenblik van de schorsing was het aandeel met 17,24% teruggevallen tot 0,85 euro. Vijf jaar geleden was een aandeel van Dexia nog ruim 20 euro waard.

"Geen verkoop tegen dumpingprijzen"

Arco, de financiële arm van de christelijke werknemersbeweging ACW, kant zich intussen tegen een "geforceerde uitverkoop van goede onderdelen van Dexia tegen dumpingprijzen" en merkt op dat de huidige problemen bij de bank te wijten zijn aan de crisis in de eurozone.

Arco is met een belang van 13% een van de grote aandeelhouders van Dexia. Net als de Gemeentelijke Holding (14%) en verzekeraar Ethias (5%) vreest Arco veel te verliezen bij een nationalisering van Dexia België. Net als de gewesten zouden de grote Belgische aandeelhouders Dexia Belgiê dan ook als een aparte bank willen laten bestaan.