Graaiende vriendjespolitiek bij Hasseltse politie

Bij de Hasseltse politie is er jarenlang aan vriendjespolitiek gedaan en heerste er een graaicultuur. Dat heeft het reportageprogramma "Panorama" op Canvas aangetoond, op basis van enkele klokkenluiders.

Vanavond startte het nieuwe seizoen van Panorama, voor het eerst met Phara de Aguirre als presentatrice. De eerste aflevering bracht een reportage over fraude bij de politiezone Hazodi (Hasselt-Zonhoven-Diepenbeek). Daaruit bleek dat toplui met onder meer voormalig korpschef Michel Beckers, maar ook anderen, zichzelf jarenlang onterecht premies en vergoedingen hebben laten uitbetalen. Op kosten van het korps zouden ook tal van aankopen zijn gedaan voor privégebruik in winkels en andere zaken in de buurt.

Een van de spilfiguren is de voormalige korpschef Michel Beckers. Die zou zichzelf en sommige collega's geregeld premies hebben uitbetaald waar ze geen recht op hadden. Volgens één getuige liepen de bedragen op tot zo'n 350 euro per maand. En er liep nog meer fout in de politiezone. Een sollicitante die zakte voor een toegangsexamen, kreeg uiteindelijk wel de job bijvoorbeeld.

Enkele administratieve medewerkers maakten hun beklag bij de oversten, maar zouden daar uitgescholden, gepest en bedreigd zijn door hun chefs. Ze stapten naar het Comité P om de wantoestanden aan te klagen, maar dat heeft tot niets geleid. Ze werden zelf correctioneel vervolgd wegens gesjoemel en geschorst in afwachting van een uitspraak.

Uiteindelijk heeft in 2009 de nieuwe Hasseltse burgemeester Hilde Claes (SP.A) de functies van de vier "klokkenluiders" opgeheven, officieel omdat die niet wettig zouden zijn geweest. De advocate van de vier ontkent dat en zegt dat de vier medewerkers statutair benoemd waren. De vier zeggen dat ze leidinggevende functies verloren en een job zonder inhoud kregen op een andere plaats.

Na lang aandringen wilde burgemeester Claes reageren op de kwestie. Zij zegt dat er nooit bewijzen zijn gevonden van grote wantoestanden in de zone. De onterecht toegekende premies zouden intussen zijn teruggestort, beweert ze. "Twee jaar geleden werd duidelijk dat er ruzies waren en dat die moesten stoppen. Er is werk gemaakt van een plan en we hebben daar al een mooi traject afgelegd." De korpsleiding zelf is intussen vervangen.