Kaartje kopen op de trein wordt duurder

Treinreizigers die hun biljet nog op de trein zelf moeten kopen, zullen daar vanaf eind volgend jaar altijd een toeslag van 7 euro voor moeten betalen. Dat blijkt uit een nota van de NMBS die De Standaard kon inkijken.

Nu kost het nog 3 euro extra als je opstapt in een station met een loket. Voor wie de trein neemt in een onbemand station is het kosteloos.

Met die vaste toeslag wil de NMBS discussies vermijden. De meeste ruzies op de trein zijn te wijten aan onenigheid over het kaartje, bijvoorbeeld wanneer de reiziger de treinbegeleider niet heeft gewaarschuwd omdat hij op het nippertje de trein haalde. Het nieuwe systeem is volgens de vervoersmaatschappij minder gevoelig voor interpretatie.

De reizigersorganisatie TreinTramBus is niet te spreken over het plan. "Elke reiziger heeft al meegemaakt dat er een te lange rij staat aan de loketten en de automaten niet werken", luidt het.

De toeslag van 7 euro wordt pas ingevoerd als er in alle stations, ook de onbemande, ticketautomaten staan. Dat zou eind volgend jaar het geval moeten zijn. Nu staan er 133 automaten verspreid over heel België, goed voor 5 procent van de ticketverkoop van de NMBS.