Moody's verlaagt rating Italiaanse bedrijven

Het Amerikaanse ratingbureau Moody's heeft de kredietwaardigheid van enkele grote Italiaanse bedrijven verlaagd. Eergisteren had de kredietbeoordelaar ook de overheidsschulden van Italië al een mindere waardering gegeven.

Moody's heeft de kredietwaardigheid van enkele Italiaanse bedrijven verlaagd van Aa3 naar A1. Het gaat onder meer om het oliebedrijf ENI, elektriciteitsproducent ENEL, het postbedrijf Poste Italiane, stroombeheerder Terna en twee private banken.

Voor de meeste bedrijven heeft Moody's er ook negatieve vooruitzichten aan toegevoegd. Het ratingbureau sluit op die manier niet uit dat de kredietwaardigheid van de bedrijven binnenkort nog eens verlaagd zal worden.

Moody's had eergisteren ook de staatsschulden van Italië al een mindere waardering gegeven. De kredietwaardigheid werd met drie stappen verlaagd, naar een A2-status.

De verlaging kwam er volgens Moody's omdat Italië mogelijk in een recessie kan terechtkomen en omdat de Italiaanse regering het steeds moeilijker krijgt om de schuldproblemen snel aan te pakken. Ook hier koppelde Moody's er negatieve vooruitzichten aan vast.