Nieuw voorstel op tafel bij Pauwels Sauzen

Bij het voedingsbedrijf Pauwels Sauzen in Oelegem ligt een nieuw voorstel tot akkoord op tafel dat de directie met de vakbonden hebben onderhandeld. Vanochtend hadden de arbeiders de poorten van het bedrijf geblokkeerd. Het personeel protesteert al enkele dagen tegen het ontslag van enkele werknemers.

In het nieuwe akkoord staat een financiële regeling voor het ontslag van een vakbondsafgevaardigde en twee werknemers. Er staat ook een engagementsverklaring in om te werken aan een betere verstandhouding.

"We hebben zonet de onderhandelingen afgerond en de vakbonden waren bereid dit aan de werknemers voor te stellen en te verdedigen", zei gedelegeerd bestuurder Charles Van Damme na afloop van het overleg. "We hopen dat nu de nodige steun komt, zodat de productie kan worden hervat."

Dinsdag had het personeel het werk spontaan neergelegd omdat er voor de vijfde keer in vier jaar tijd een vakbondsman was ontslagen. Gisteren werden er volgens de socialistische vakbond nog eens twee vaste medewerkers en een uitzendkracht ontslagen. Volgens de vakbond beschuldigt de directie hen van sabotage, maar kan ze daar geen bewijzen voor geven.

De directie zegt nu dat er van herintegratie van de werknemers geen sprake kan zijn. "Zij gingen tijdens de actie over de schreef", zegt Van Damme. "Voor hen is een vergoeding uitgewerkt, evenals voor de vakbondsafgevaardigde. Van een herintegratie in het bedrijf, zoals de vakbond eiste, is dus geen sprake."

Bij Pauwels Sauzen werken ongeveer 150 mensen. Het bedrijf in Oelegem produceert onder meer mayonaises, ketchup, pastasauzen, mosterd en speciaalsauzen.