Obama spoort Europa aan tot actie

De Amerikaanse president Barack Obama spoort de Europese landen aan om snel actie te ondernemen om een nieuwe schuldencrisis te vermijden. Hij waarschuwde de landen van de eurozone ook dat ze daarvoor niet moeten rekenen op een grotere export naar de VS.

Volgens Obama is de crisis in de eurozone het grootste obstakel voor het economisch herstel van de Verenigde Staten. "De sterkste tegenwind voor de Amerikaanse economie is de onzekerheid over Europa, omdat die negatieve gevolgen heeft voor de wereldmarkten", zegt Obama.

"Ik merk wel dat de Europese leiders de laatste maanden de ernst van de crisis erkennen, maar ze moeten snel zijn".

De president wil dat Europa ten laatste tegen de volgende G20-vergadering in november op de proppen komt met een oplossing. "Ik hoop dat ze tegen de top van de G20 een duidelijk en concreet plan zullen hebben dat de zaak kan oplossen", aldus Obama nog.

Een verzwakking van de euro ten opzichte van de dollar zou de export van de Amerikaanse bedrijven moeilijker kunnen maken en de import vanuit Europa goedkoper. Obama wil dat scenario absoluut vermijden en waarschuwde dat de Amerikaanse consumenten niet langer klaar zullen staan om zich in de schulden te steken om buitenlandse producten te kopen.