Ook echte mannen houden van poezen

Het jaar 2012 komt met rasse schreden op ons af en dus wordt het langzamerhand tijd aan een nieuwe kalender te denken. Wordt het opnieuw de traditionele kattenkalender, misschien opgesmukt met een lief ogende blondine in schaarse kledij, of durft u de uitdaging aan om, wat katten betreft, uw vooroordelen opzij te zetten? Want ook mannen schijnen van de poezelige dieren te houden. En durven daar zelfs voor uitkomen. In de VS is een "roldoorbrekende" kalender met dit uitgangspunt alvast een groter succes dan verwacht.

Het is de dierenrechtenorganisatie Found Animals die tijdens de zomermaanden de "6 Packs/9 Lives"-kalender lanceerde met foto’s van mannen met een tot in de puntjes afgetraind lichaam met hun favoriete huisdier: geen sportieve hond maar wel een huiselijke kat. Dat het de organisatie menens was om de juiste mannen op de foto’s te krijgen, blijkt onder meer uit het feit dat ze al in juli 2010 geselecteerd werden voor de fotoshoot.

"We zijn geen tuttige oude dametjes"

Directeur Aimee Gilbreath van Found Animals op de nieuwswebsite Huffington Post: "Het idee van goed ogende mannen die speels dartelen met poesjes is er gekomen tijdens een brainstormsessie. We gingen op zoek naar een manier om mensen te laten weten dat, in tegenstelling tot het stereotype beeld, er wel degelijk vele mannen van katten houden. Er zijn sowieso meer katten in huisgezinnen terug te vinden dan honden."

Voor de selectie van de modellen werd dus geen beroep gedaan op professionele modellen. "We hadden natuurlijk een bende "himbos" kunnen inhuren, die dan een bepaalde pose zouden aannemen terwijl ze omringd werden door katten. Maar we moesten integriteit uitstralen, opdat we niet zouden terechtkomen in een of andere controverse. En dus moesten de modellen eigenaar zijn van een eigen kat", aldus Gilbreath.

Steven Snyder, die poseerde als Mister July, hoopt dat de kalender een einde maakt aan het idee dat kateigenaars tuttige oude dametjes zijn die geen leven hebben, behalve dat ze naar de afdeling dierenvoeder in hun plaatselijke winkel gaan. "Ik ben heteroseksueel en ik hou van katten. Volgens mij zijn eigenaars van katten stoer en aanmoedigend. Het zijn no-nonsense people", zegt Snyder. Mister April David Joyner voegt er aan toe: "Ik denk dat de automatische link kat-vrouw nu wel doorbroken is. Mijn vrienden reageren erg enthousiast. Een van hen, met wie ik ga fitnessen, overweegt nu zelfs zich een kat aan te schaffen, in plaats van een hond."

De kalender is in die mate een succes dat hij bijvoorbeeld op een van ’s werelds bekendste internetbedrijven, Amazon, momenteel niet meer in stock is.

lees ook