Ook Luxemburg en Frankrijk komen in actie

Naast de Belgische overheid nemen ook de regering van Luxemburg en Frankrijk maatregelen om hun filialen van de bankgroep Dexia veilig te stellen. In Frankrijk komt er een nieuwe bank voor lokale besturen met onder meer de postbank.

Vandaag is bekendgemaakt dat in Luxemburg exclusieve gesprekken zijn begonnen over de overname van het filiaal Dexia Banque Internationale du Luxemburg.

Qatar Investment Authority, een overheidsfonds uit de Golfstaat Qatar, zou bereid zijn om de meerderheid van de aandelen in Dexia BIL over te nemen voor 900 miljoen euro. De Luxemburgse overheid zou wel een minderheidsbelang aanhouden in de bank.

Dexia Banque Internationale du Luxembourg werd in 1856 opgericht en is de oudste Luxemburgse bank. Ze is erg actief in vermogensbeheer en fondsen.

Het Qatarese staatsfonds is geen onbekende in Europa. Het heeft een belang van 15% in de beurs van Londen, 17% in Volkswagen, is eigenaar van de Londense winkelketen Harrods en kocht zich voor 70% in de Franse voetbalploeg PSG.

Frankrijk werkt aan een nieuwe bank

Vandaag heeft de raad van bestuur van de Franse post het licht op groen gezet om de activiteiten van het filiaal Banque Postale uit te breiden tot krediet aan lokale besturen.

De Banque Postale (de postbank dus) zou een belang van 65% nemen in een nieuwe instelling die de lokale besturen zou financieren. De overige 35% zou in handen komen van het Franse staatsfonds CDC. Dat is met een belang van 17% de grootste aandeelhouder in Dexia en bezit ook een kwart in de Banque Postale.

De nieuwe structuur zou gebouwd worden rond het Franse filiaal van Dexia dat voor 80 miljard euro kredieten heeft uitstaan bij gemeenten en andere overheden in Frankrijk. Dexia zelf zou overigens ook betrokken worden bij die nieuwe kredietinstelling.

Met het nieuwe vehikel wil de Franse overheid de financiën van gemeenten en departementen verzekeren ondanks de problemen bij Dexia. Tot nu toe nam Dexia Crédit Local het grootste deel van die kredieten voor zijn rekening.